Gebakken rijst met kip (hét ontbijt van onze tiener)
Sinds onze tiener op de middelbare school zit gaat een ontbijt met brood er moeilijk in. Deze voedzame gebakken rijst met kip daarentegen vindt hij fantastisch. We maken deze daarom op zondag voor de hele week.
Gang Ontbijt
Keuken Gezond
Trefwoord groente, kip, rijst
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
250grzilvervliesrijst
plantaardige olie (ik gebruik zelf rijstolie, maar zonnebloem kan ook)
1flinke ui,gesnipperd
zout
stukje trassie ter grootte van een 10 cent muntje of 1 tl trassie pasta
400grkipfilet of kippendijen, in blokjes
zwarte peper
2tlknoflookpuree
1tlgemberpuree
200grsnijbonen
100grspitskool, fijngesneden
2zoete puntpaprika’s, in kleine blokjes
150grmais uit blik, afgespoeld en uitgelekt
2elsojasaus + extra
sap van 1/2 limoen
2eloestersaus
2stengelslente-ui, in ringetjes
optioneel: sriracha
Instructies
Kook de zilvervliesrijst gaar. Liefst al eerder op de dag zodat de rijst goed kan afkoelen voordat je ‘m gaat bakken.
Verhit een wok of hapjespan en schenk er een royale scheut olie in. Fruit de ui met een snuf zout voor 5 minuten op laag vuur. Verkruimel de trassie erboven en bak mee.
Zet daarna het vuur hoger en bak de blokjes kipfilet rondom bruin met nog een snuf zout en wat gemalen zwarte peper.
Voeg de knoflook- en gemberpuree toe samen met de snijbonen, spitskool en paprika. Roerbak dit 5 minuten en roer daarna de maiskorrels erdoor. Blus af met de sojasaus en limoensap, zet het vuur iets lager en roer daarna de gekookte zilvervliesrijst erdoor samen met 2 el oestersaus.
Bak dit nog een paar minuten en schep regelmatig om. Proef tussentijds en voeg naar wens eventueel nog sojasaus, limoensap of zwarte peper toe.
Laat de gebakken rijst afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik. Zie de notities voor mijn bewaartips. De ringetjes lente-ui bewaar je in een apart afgesloten bakje in de koelkast. Als je de rijst hebt opgewarmd, kun je er nog wat knapperige lente-ui overheen strooien. Voeg eventueel ook nog wat sriracha toe als je wel van een beetje pit houdt, of wat peper in je jeweetwel nodig hebt in de ochtend ;-).
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen of een ontbijt voor 1 persoon voor circa 5 dagen.
Als je dit ontbijt op zondag prept voor de rest van de week, bedenk dan vooraf goed hoe je het gaat bewaren. Zie de inleiding hierboven voor mijn tips.
Je kunt enorm variëren in groentesoorten. Denk bijvoorbeeld aan snijbonen, sperziebonen, doperwten, paprika, bloemkool, ui, sjalot, mais, witte kool en spitskool.