Wil je zelf gefrituurde knoflook maken? In dit recept vertel ik je precies hoe je dit maakt, lekker goudbruin en knapperig. Heerlijk als smaakmaker voor tal van gerechten.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegan
Trefwoord knoflook, zeezout, zonnebloemolie
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Porties 1bakje
Equipment
scherp koksmes, hakmolen of keukenmachine
pannetje waarin je kunt frituren (die van mij heeft een diameter van 20 cm)
metalen schuimspaan
keukenrol
Ingrediënten
1bolknoflook (of meer, zie ook de notities)
zonnebloemolie
zeezout
Instructies
Pel de knoflookteentjes en hak ze helemaal fijn of snijd ze in dunne plakjes, de keuze is aan jou.
Schenk een bodem zonnebloemolie in je pan, genoeg zodat de knoflook erin past en niet de bodem raakt. Verhit de olie op middelhoog vuur. Zet ook vast een plat bord klaar dat je bekleedt met keukenrol.
Voeg de knoflook toe aan de hete olie en roer goed door. Frituur het voor circa 5 minuten (afhankelijk van de dikte) en houd je knoflook goed in gaten. Als ze goudbruin worden kun je het er al eigenlijk gelijk uithalen met de schuimspaan. Het kan opeens heel snel gaan en als je knoflook te donker wordt, zal de smaak ook bitter worden en is het opeens geen goede smaakmaker meer ;-).
Verdeel de gefrituurde knoflook over het keukenpapier en bestrooi ze gelijk met een snuf zeezout. Alleen als ze nog warm zijn, hecht het zout eraan, daarom gelijk doen.
Laat verder afkoelen en verpak ze dan in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de gefrituurde knoflook op kamertemperatuur en dan is het weken houdbaar. Maar dat haal ik bij ons thuis nooit ;-).
Notities
Met dit recept maak je een bakje vol met gefrituurde knoflook.
Ik ga in het recept uit van 1 bol knoflook, maar als je toch bezig bent kun je net zo goed meerdere bollen tegelijk verwerken.
Plakjes gefrituurde knoflook hebben mooiere looks, maar persoonlijk vind ik fijngehakte gefrituurde knoflook lekkerder qua mondgevoel. Kies de vorm afhankelijk van je toepassing en eigen voorkeur.