Italiaanse broodsoep met tomaat, cannellini bonen en basilicum
Een voedzame Italiaanse broodsoep gevuld met tomaat, zuurdesembrood, een heerlijke bouillon, cannellini bonen en basilicum.
Gang Soep
Keuken Italiaans
Trefwoord basilicum, bonen, tomaat
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Servings 4personen
Equipment
oven met bakplaat
Ingrediënten
6sneetjes volkoren zuurdesembrood (oud brood is prima)
olijfolie
zout
1 + 4teentjesteentjes knoflook, fijngehakt
chilivlokken, naar smaak
1ui, gesnipperd
4trostomaten, grof gehakt
1blik (à 400 gr)San Marzano tomaten
500mlgroentebouillon (zie tip in de notities)
1blik (à 400 gr)cannellini bonen
handjebasilicumblaadjes, grof gehakt
zwarte peper
Instructies
Maak eerst de croutons. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenvarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheur het brood in grove stukken en meng met een flinke scheut olijfolie, zout, 1 tl fijngehakte knoflook en chilivlokken naar smaak. Verspreid over de bakplaat en rooster ze in 15 - 20 minuten goudbruin en krokant. Schep tussendoor een keer om.
Voor de soep verhit je een scheut olijfolie in een ruime (braad)pan. Fruit de ui met een snuf zout circa 5 minuten op middelhoog vuur tot deze glazig is. Zet het vuur lager als de ui verkleurt. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
Voeg daarna de verse tomaten toe en bak nog 2 minuten mee. Schenk het blik San Marzano tomaten erbij, gevolgd door de groentebouillon. Roer goed door en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen. Duw de tomaten stuk met je spatel.
De laatste 2 minuten gaan de cannellinibonen en basilicum erbij. Breng op smaak met zwarte peper. Proef of het nog iets extra nodig heeft (eventueel wat extra chilivlokken als je van pit houdt).
Serveer de soep in kommen met een flinke hand van de krokante broodcroutons erop, wat extra basilicum, een sliertje olijfolie extra vergine en nog wat versgemalen zwarte peper.
Notities
Met dit recept maak je een royaal voorgerecht voor 4 personen of een maaltijdsoep voor 2 – 3 personen.
Als je de soep wilt uitbreiden voor meer personen als maaltijdsoep kun je extra brood, extra bonen en/of extra groenten (denk aan kool of spinazie) toevoegen. Voeg dan ook wat extra bouillon toe.
Heb je soep over? De volgende dag is ‘ie misschien nog wel lekkerder, het brood zuigt zich dan vol met alle smaken. Voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe bij het opwarmen als je hem iets dunner wilt.
Ik ben groot fan van de groentebouillon van Aneto, die is puur natuur en heel goed van smaak. Je koopt ‘m in pakjes van 500 ml en ik heb ze te koop gezien bij zowel AH als Jumbo.