Kikkererwtensalade met gegrilde groenten en zoetzure rode ui
Deze frisse kikkererwtensalade is rijkgevuld met gegrilde groenten, honingtomaten, komkommer, verse kruiden en een citroendressing.
Gang Salade
Keuken Gezond
Trefwoord aubergine, courgette, kikkererwten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
contactgrill of grillpan
Ingrediënten
1courgette
1aubergine
olijfolie
zout (optioneel ook fleur de sel)
2tlItaliaanse kruiden, gedroogd
1kleine rode ui
rijstazijn
400grkikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
½komkommer, in kwarten gesneden
80grLooye Honingtomaten, gehalveerd
1citroen
zwarte peper
handje verse dille
handje verse basilicum
Instructies
Snijd de courgette en aubergine in dikke repen. Meng ze in een grote kom met een scheut olijfolie, snufje zout en de Italiaanse kruiden. Gril ze daarna gaar in de contactgrill of in de grillpan, in twee of drie batches.
Terwijl de groenten aan het grill zijn, snijd je de rode ui in dunne, halve ringen. Meng ze in een kommetje met een royale scheut rijstazijn en een snufje zout. Hussel door elkaar en laat even staan.
Meng de kikkererwten, komkommer en Honingtomaten in een grote kom. Voeg de gegrilde groenten toe als die klaar zijn, samen met een scheut olijfolie, sap van een halve citroen (circa, altijd even goed proeven want de ene citroen is groter dan de ander, dus rustig aan beginnen), wat zwarte peper en optioneel nog wat extra zout. Ik vind zelf fleur de sel heel lekker bij deze salade.
Tip: De overgebleven citroen snijd je in plakjes en die voeg je toe aan een kan water voor bij het eten.
Hak circa 1 el verse dille en 1 el verse basilicum grof en meng dit door de salade. Serveer in een mooie schaal en garneer met zoetzure rode ui naar smaak (je hoeft niet alles te gebruiken, wat over is kun je in de koelkast bewaren voor de volgende dag) en nog wat hele blaadjes basilicum.
Variatietip: Wil je de salade wat meer body geven? Meng dan ook wat veldsla erdoor. Proef dan wel even goed of de kikkererwtensalade meer dressing nodig heeft.
Notities
Met dit recept maak je een salade voor 2 - 4 personen (afhankelijk of het een lunch-, hoofd- of bijgerecht is). Ik eet zelf de helft van deze salade als avondeten en een kwart als lunch.
Varieer gerust met de verse kruiden: platte peterselie, bieslook, dille en basilicum en tijm gaan allemaal goed in deze salade.