Malse kipspiesen met harissa, paprika en abrikoos. Serveer met bulgur, frisse yoghurtsaus en groenten. Heerlijk voedzaam en makkelijke mea lprep!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraans
Trefwoord abrikozen, harissa, kip
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 55 minutenminuten
Servings 4personen
Equipment
8 - 12 metalen of houten spiesen (vooraf geweekt) > 8 grote of 12 kleinere
grillpan, barbecue of oven
Ingrediënten
500grkippendijen, in grove blokjes
1potharissa
olijfolie
1tlknoflookpasta
1bio citroen, rasp en sap
zwarte peper
zout
2rode puntpaprika’s, in grove stukken
1rode ui, in grove stukken
8 - 12gedroogde abrikozen, ongezwaveld, aantal afhankelijk van je hoeveelheid spiesen
200grgrove bulgur
1kleine rode ui, gesnipperd
1elfijngehakte ingelegde citroen, of rasp van 1 biologische citroen
1flinke hand platte peterselie, fijngehakt
150mlGriekse yoghurt
1elfijngehakte munt
Instructies
Meng de blokjes kip met 2 tot 3 eetlepels harissa (naar smaak), 2 el olijfolie, 1 tl knoflook, sap van ½ citroen, snuf peper en zout in een kom. Laat minimaal 30 minuten marineren, maar liever een paar uur of een hele nacht.
Rijg afwisselend kip, stukjes paprika, subtiele stukken rode ui en abrikozen aan de spiesen. Gebruik stevige metalen spiesen of goed geweekte houten. Ik heb grote spiesen, daarom ga ik uit van 2 spiesen per persoon. Als jij kleinere spiesen hebt, worden het er misschien 3 per persoon.
Kook ondertussen de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de rode ui die je over hebt en als je paprika over hebt, kun je die ook in kleine blokjes snijden. Meng de bulgur daarna met de rode ui, ingelegde citroen, peterselie, paprika en 1 - 2 eetlepels olijfolie (naar smaak). Breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
Verhit een grillpan of barbecue (of gebruik de oven op 220 graden). Gril de spiesen rondom gaar en licht gekaramelliseerd in circa 10 – 12 minuten, afhankelijk van de hitte.
Roer de Griekse yoghurt los met het rasp van 1 citroen, 1 el citroensap, de munt en een snufje zout.
Schep de bulgur in diepe borden of kommen, leg de spiesen erbovenop en serveer met een royale lepel yoghurtsaus en optioneel nog wat harissa. Garneer met een partje citroen en serveer je gekozen bijgerecht erbij.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Kies je eigen groenten bijgerecht, zie de inleiding hierboven voor 3 suggesties.
Voor je meal prep: de kipspiesen kun je 24 uur eerder al maken en bewaren in de koelkast. Of maak ze nog eerder en vries ze daarna rauw in. Na het ontdooien kun je ze verder grillen. De bulgursalade kun je tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.