Deze klassieke rode wijnsaus maak je met smaakmakers die eerst worden aangebakken en daarna laat je de rode wijn en bouillon mooi inkoken voor een onweerstaanbaar lekkere saus.
Gang Saus
Keuken Kerst
Trefwoord boter, rode wijn, sjalot
Bereidingstijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur
Servings 4personen
Ingrediënten
1sjalot, gesnipperd
1elolijfolie + een klontje boter
1laurierblad
2takjestijm
5zwarte peperkorrels
balsamicoazijn
400mlrode wijn, bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon
400mlvleesbouillon
20grijskoude boter, in kleine blokjes
Instructies
Zet een sauspan op het vuur en fruit de sjalot in een scheutje olijfolie + klontje boter voor 5 minuten op laag vuur.
Voeg de laurier, tijm en zwarte peperkorrels toe en bak 2 minuten mee.
Blus af met een scheut balsamicoazijn en laat dit inkoken.
Schenk de rode wijn erbij en laat dit inkoken tot er een bodempje over is.
Schenk daarna de vleesbouillon erbij en laat ook dit inkoken tot er circa een kwart over is en de saus licht stroperig begint te worden.
Proef vlak daarvoor en bepaal of de saus nog een snufje zout en/of zwarte peper nodig heeft.
Haal de saus nu door een fijnmazige zeef. Veeg de sauspan schoon met keukenpapier en schenk de saus terug. Laat weer pruttelen en monteer de saus met kleine, ijskoude blokjes boter die je er één voor één door klopt tot de saus de gewenste dikte heeft. Ik gebruik niet te veel boter, het is puur voor de smaak en een lichte binding.
Voorbereiding: Alle stappen t/m het zeven bij stap 7 kun je voorbereiden. Het monteren met de klontjes boter kun je op het laatst doen als je de saus weer opwarmt vlak voor serveren. Monteren kan eventueel ook voorbereid worden, warm de saus dan op een laag pitje weer op.
Notities
Met dit recept maak je een saus als bijgerecht voor 4 - 6 personen die je als garnituur op het bord bijschenkt. Twijfel je of het voldoende is, maak dan gelijk een dubbele portie.