Krokante polenta bites met truffelmayonaise en bieslook
Deze krokante polenta bites zijn perfect voor een luxe borrelof om te serveren als amuse. Romig van binnen en super krokant van buiten.
Gang Amuse
Keuken Kerst
Trefwoord bieslook, parmezaanse kaas, polenta
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Afkoelen 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Servings 20stuks
Equipment
ovenschaal van 10x10 of 10x15 cm
klein plastic ziplock zakje
Ingrediënten
100grpolenta (zie notities voor tips) + extra
500mlgroentebouillon
klontjeboter
25grParmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
zout
olijfolie
2eltruffelmayonaise (ik gebruik altijd de truffelmayonaise van Jean Bâton)
2elfijngehakte bieslook
Instructies
Stap 2 t/m 4 kun je een dag eerder voorbereiden. Bewaar de polenta bites ongebakken in de koelkast (afgedekt) en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat bakken. Het bakken doe je op het laatste moment zodat ze nog lekker knapperig en lauwwarm zijn voordat je ze serveert.
Meng de 100 gr polenta met de bouillon in een pan en kook het volgens de instructies op de verpakking. Roer op het laatst het klontje boter erdoor samen met de Parmezaanse kaas en 1 el fijngehakte bieslook. Proef en breng verder goed op smaak met zwarte peper en zout.
Vet de ovenschaal licht in met olijfolie en schep de polenta erin. Verdeel gelijkmatig en maak de bovenkant glad. Dek af en laat volledig afkoelen. Snijd daarna in de gewenste vorm: kleine blokjes, rechthoekjes, rondjes, kerstklokjes, je kunt er alle kanten mee op. Strooi er vervolgens nog royaal droge polenta over en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn. Dit zorgt ervoor dat ze later nog krokanter uit de pan komen.
Verhit een grote koekenpan, hapjespan of braadpan en schenk hier een royale laag olie in, de hele bodem moet bedekt zijn. Je gaat de polenta straks namelijk licht frituren erin. En als er op een deel van de bodem geen olie ligt, dan bakt het aan.
Bak daarna de polenta bites krokant aan iedere zijde. Leg ze daarna op een schaal die bedekt is met keukenrol zodat ze kunnen uitlekken.
Schep ondertussen de truffelmayonaise in een plastic ziplock zakje en knip een puntje van een hoekje. Je hebt nu een klein spuitzakje gemaakt.
Leg de krokante polenta bites op een mooie schaal en spuit bovenop een toefje truffelmayonaise. Garneer dit met fijngehakte bieslook en nog wat zwarte peper.
Notities
Met dit recept maak je 15 - 25 stuks, afhankelijk van hoe groot je de polenta bites snijdt.
Polenta is maisgriesmeel wat veel in Italië wordt gegeten. Als je het kookt, wordt het heel romig. Maar als het afkoelt, wordt het weer stevig. Daarom kun je het goed bakken en frituren. Ik gebruik polenta van Naturelmente, maar Smaakt heeft ook een goede.