Mini kruidnoten cheesecakes met sinaasappel (no bake)
Zin in een heerlijk toetje voor sinterklaasavond? Maak dan deze mini kruidnoten cheesecakes met sinaasappel. Die je in 30 minuten hebt gemaakt, want ze zijn no bake.
Gang Zoet
Keuken Sinterklaas
Trefwoord kruidnoten, roomkaas, sinaasappel
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Koelen 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur30 minutenminuten
Porties 12stuks
Equipment
keukenmachine of hakmolen
muffinvorm met 12 vakjes of 12 papieren muffinvormpjes (zie ook notities)
metalen zeef
Ingrediënten
150grchocolade kruidnoten (zie notities) + 12 hele kruidnoten extra
Maal de 150 gr chocolade kruidnoten helemaal fijn in de keukenmachine of hakmolen en smelt ondertussen de 75 gr boter. Vet eerst met een heel klein beetje boter de muffinvorm in en schep daarna de fijngemalen kruidnoten door de gesmolten boter heen tot goed gemengd.
Verdeel dit over de 12 bakjes van de muffinvorm en druk aan met de onderkant van een klein glas. Zet de vorm in de koelkast.
Tip: Ik gebruik een siliconen muffinvorm (zie ook notities) hiervoor. Dit zorgt ervoor dat de mini cheesecakes later heel goed uit de vorm komen nadat ze zijn ingevroren. Als je een metalen (of andere harde) muffinvorm gebruikt, bekleed de bodem en de randen dan eerst met bakpapier zodat je ze er goed uit kunt krijgen later. Als je papieren muffinvormpjes gebruikt hoef je verder nergens op te letten.
Meng de 200 gr roomkaas en 125 gr zure room in een kom met de 1 el poedersuiker, 1 tl vanille extract, rasp van 1 sinaasappel + 2 tl sinaasappelsap. Klop alles door met een garde.
Klop de 200 gr slagroom stijf met de 20 gr suiker en 1 zakje klop-fix. Spatel door het roomkaasmengsel heen tot gemengd. Verdeel dit mengsel over de bodems in de muffinvormpjes en verdeel gelijkmatig.
Zet de muffinvorm voor minimaal 4 uur in de koelkast of 2 uur in de vriezer als je haast hebt.
Meng de 250 gr abrikozenjam met het resterende sap van de sinaasappel (circa 100 ml) in een steelpan en breng aan de kook. Laat iets inkoken tot het stroperig begint te worden en haal daarna door een metalen zeef. Laat afkoelen tot lauw, dan is het nog vloeibaar.
Tip: Mocht je het voorbereiden dan kun je de gelei bewaren in de koelkast. Verwarm tot lauw in de magnetron voordat je gaat garneren zodat de gelei weer vloeibaar wordt.
Haal de mini cheesecakes 1 uur voor serveren uit de vriezer of 15 minuten voor serveren uit de koelkast. Garneer de bovenkanten met een lepeltje gelei en zet er een kruidnoot op. Of garneer met andere decoratie naar eigen inzicht.
Notities
Met dit recept maak je 12 mini cheesecakes.
Ik gebruik hiervoor een siliconen muffinvorm (die kan ook perfect in de vriezer. Bij (onder andere) Baktotaal vind je daar een hele collectie van. Dit is de mini muffin bakvorm die ik heb gebruikt voor de mini cheesecakes. De inhoud daarvan is wel wat kleiner, waardoor ik ook nog een tweede vorm kon vullen.
Voor de bodem gebruikte ik de Milka Bastogne kruidnoten, die zijn hier perfect voor.