Deze schattige mini pavlova’s worden geserveerd met geroosterde rabarber en limoenroom. Een lust voor het oog en zalig om te eten.
Gang Gebak
Keuken Feest
Trefwoord limoen, rabarber, slagroom
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Oventijd 1 uuruur55 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur25 minutenminuten
Servings 4stuks
Equipment
oven
aluminiumfolie
mixer met gardes
bakpapier
Ingrediënten
Voor de rabarber:
200grrabarber, in schuine stukken gesneden
50grkristalsuiker
1zakjevanillesuiker
Voor de mini pavlova’s:
2eiwitten of 60 gr gepasteuriseerd eiwit
snufjezout
125grfijne kristalsuiker
1tlmaizena
1/2tlwitte wijnazijn
Voor de limoenroom:
125grslagroom, koud
15grwitte basterdsuiker
60grzure room
rasp van 1/2 limoen + extra voor de garnering
1ellimoensap
Instructies
Rabarber:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de 200 gr rabarber met de 50 gr kristalsuiker en de inhoud van het zakje vanillesuiker in een ovenschaaltje en dek af met aluminiumfolie. Zet 15 minuten afgedekt in de oven en daarna nog 10 minuten onafgedekt.
Laat daarna volledig afkoelen (bewaar ook het sap) en bewaar daarna in de koelkast tot gebruik.
Mini pavlova’s:
Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Klop de 2 eiwitten (in een vetvrije kom) samen met een snufje zout tot zachte pieken. Voeg daarna lepel voor lepel de 125 gr fijne suiker toe. Steeds als een lepel is opgenomen, voeg je de volgende toe. Je eindigt met glanzende, stijve pieken.
Haal de kom uit de mixer en zeef de 1 tl maizena erboven. Voeg de ½ tl witte wijnazijn toe en vouw beide er heel rustig doorheen met een spatel tot volledig opgenomen.
Schep 4 hoopjes van het stijve eiwit op het bakpapier en vorm er cirkels van met een spatel. Zorg dat er ook een kleine kuiltje in het midden zit.
Draai de temperatuur van de oven terug naar 120 graden en schuif het bakblik in de oven voor 90 minuten. Haal daarna uit de oven en laat de mini pavlova’s volledig afkoelen. Je kunt de pavlova’s tot gebruik bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
Limoenroom:
Klop de 125 gr slagroom met de 15 gr witte basterdsuiker op tot deze half stijf is.
Roer de 60 gr zure room los met de rasp van ½ limoen en 1 el limoensap. Voeg dit toe aan de slagroom en klop verder tot de slagroom stijf is. Bewaar de limoenroom in de koelkast tot gebruik.
Vlak voor serveren:
Garneer de pavlova’s met een royale schep van de limoenroom en verdeel daarover de geroosterde rabarber. Druppel nog wat rabarbersap erover en garneer subtiel met wat limoenrasp. Serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je 4 mini pavlova’s.
Je kunt alle componenten los voorbereiden (bijvoorbeeld een dag eerder) en op het laatste moment breng je alles samen. In het recept vertel ik ook hoe je alle componenten los kunt bewaren.