Kruidige orzo met kip die ik combineerde met knapperige groene asperges, courgette en romige burrata. Een heerlijk bordje voor de lente en zomer!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Lente
Trefwoord groene asperges, kip, orzo
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur30 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
keukenpapier
grote braad- of hapjespan
Ingrediënten
250grvolle yoghurt
2tlgerookt paprikapoeder
zout
zwarte peper
2kipfilets
bakolijfolie
1flinke ui, gesnipperd
1courgette, in blokjes
350grgroene asperges, stukje van de onderkanten verwijderd en daarna in grove stukken gesneden
1blik (à 400 gr)gepelde tomaten
500mlwater
1kipbouillonblokje
200grorzo
10grbasilicum, alleen de blaadjes grof gehakt + extra voor garnering
1bolburrata
Instructies
Meng de yoghurt met het gerookte paprikapoeder, een royale snuf zout en wat zwarte peper in een kom. Leg de kipfilets erin, dek af en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Maar langer mag ook.
Haal de kipfilets uit de marinade (gooi deze niet weg, heb je later nog nodig) en veeg de filets droog met keukenpapier, snijd ze daarna in blokjes.
Verwarm een braad- of hapjespan op middelhoog vuur en schenk er een royale scheut bakolijfolie in. Bak de blokjes kip rondom bruin aan en schep daarna uit de pan.
Zet het vuur wat lager en fruit de ui met een snuf zout voor 5 minuten terwijl je geregeld roert. Roer daarna de courgette en groene asperges erdoor en roerbak nog 2 minuten.
Schenk de 400 gr gepelde tomaten en 500 ml water in de pan en verkruimel het kipbouillonblokje erboven. Roer hier de blokjes kip, overgebleven marinade en 200 gr orzo door.
Breng aan de kook, draai het vuur daarna weer wat lager en laat 12 minuten pruttelen. Roer regelmatig goed over de bodem zodat de orzo niet gaat aankoeken. Roer op het laatst de gehakte basilicum erdoor. Proef en breng naar wens nog verder op smaak met zwarte peper. Zet het vuur uit, plaats de deksel op de pan en laat nog circa 5 minuten zo staan. De orzo dikt dan verder in tot de gewenste romige structuur.
Serveer de orzo met kip met een deel van de burrata en garneer met een snufje zwarte peper en nog wat blaadjes basilicum.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt de burrata ook vervangen door geraspte Parmezaanse kaas.