Voor deze ovenschotel met zoete aardappel, groenten en kip kun je alles tegelijk in de oven bakken. De kip wordt eerst aangebraden en gaat samen met een heerlijke bouillon in een ovenschaaltje.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gezond
Trefwoord kip, rozemarijn, zoete aardappel
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 35 minutenminuten
Totale tijd 55 minutenminuten
Servings 4personen
Equipment
klein ovenschaaltje (circa 20x15 cm)
bakpapier
oven met grote bakplaat
handig: kerntemperatuurmeter
Ingrediënten
2kipfilets
olijfolie
20grboter
2teentjes knoflook, fijngehakt
2takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
1citroensap en rap
200mlkippenbouillon
500grzoete aardappels, in blokjes
300grwortels, in plakjes
300grpastinaak, in blokjes
1rode ui, in parten
1tlgedroogde tijm
1tlgerookt paprikapoeder
serveer erbij: veldsla salade met bijvoorbeeld honingtomaten, komkommer en/of wortel en een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Als de kipfilets ongelijk zijn qua dikte, sla dan de dikke delen platter met een vleeshamer of zware pan, leg de filets daarvoor eerst tussen bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de filets gelijkmatig garen.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en schroei de filets aan beide zijden goudbruin (met zout en peper), ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal de kipfilets uit de pan en leg ze in een kleine ovenschaal.
In dezelfde pan smelt je de boter. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak dit een minuutje. Voeg het citroensap, de rasp, kippenbouillon, snufje zout en peper toe. Laat 5 minuten pruttelen. Schenk de saus over de kipfilets.
Meng de zoete aardappels, wortel, pastinaak en rode ui met 2 el olijfolie, de tijm, het gerookte paprikapoeder, snuf zout en peper. Zet het ovenschaaltje op de bakplaat en verdeel de groenten eromheen. Als je bakplaat te klein is, kun je de groenten en kip ook in 2 lagen in de oven zetten.
Schuif de bakplaat in de oven. De kip heeft 15 tot 20 minuten nodig, tot een kerntemperatuur van 70 - 72 °C. Haal de kip uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd dan in plakjes die je in de saus legt en zo warm houdt. De groenten hebben 30 - 35 minuten nodig.
Tip: Als je de kipfilet te lang in de oven laat, gaat de kerntemperatuur omhoog en zal de kipfilet droog worden. Ook is het belangrijk om de kip even te laten rusten als deze uit de oven komt.
Serveer de kip met de saus, geroosterde groenten en zoete aardappels. Lekker met een frisse salade erbij.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.