Deze quinoa bowl is voedzaam, snel te maken en heerlijk van smaak. De groenten rooster je met curry madras specerijen en je serveert de bowl met een makreelsalade en zoetzure rode ui.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gezond
Trefwoord groente, makreel, quinoa
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
800grovengroenten naar keuze, gesneden in blokjes/roosjes/reepjes (denk aan pompoen, spruitjes, broccoli, kool, rode ui, zoete aardappel, maak een mix van wat je lekker vindt of koop deze reeds gemengd)
1elcurry madras specerijen
1tlknoflookpuree of 1 teentje knoflook, fijngehakt
zout
olijfolie
200grquinoa
150grgerookte makreel (ik ben fan van de horsmakreel van FishTales), in stukjes
1elGriekse yoghurt
citroensap
zwarte peper
1stengellente-ui, in dunne ringetjes
1potpotje zelfgemaakte zoetzure rode ui (zie notities voor 2 bereidingen)
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Klop de 1 el curry madras met 1 tl knoflookpuree, een flinke snuf zout door 3 el olijfolie. Meng dit met de ovengroenten op het bakpapier en verdeel gelijkmatig. Zet de groenten 20 - 30 minuten in de oven, afhankelijk van het type groente wat je hebt gekozen en hoe groot de blokjes zijn.
Spoel de quinoa af in een fijnmazig vergiet en meng met 400 ml water en een snuf zout in een pannetje. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en laat 12 - 14 minuten pruttelen met de deksel op de pan tot al het vocht is geabsorbeerd. Roer af en toe even door, zeker op het einde.
Maak een makreelsalade van de stukjes gerookte makreel, 1 el Griekse yoghurt, citroensap naar smaak en zwarte peper. Eventueel een snufje zout naar smaak.
Maak een bowl op met een kwart van de gekookte quinoa, een kwart van de geroosterde groenten en, je raadt het al, een kwart van de makreelsalade. Garneer met zoetzure rode ui en ringetjes lente-ui.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
De restjes zijn ook geweldig als lunch, dit kun je ook koud eten.
Snelle bereiding van zoetzure rode ui: snijd 1 rode ui in flinterdunne maantjes en besprenkel met rijstazijn en een snufje zout in een kommetje. Laat circa 15 minuten staan.
De ‘echte’ zoetzure rode ui (maak een dag van te voren): Breng 100 ml natuurazijn met 100 ml water, 1 el suiker en 1 tl zout aan de kook. Snijd 2 rode uien in flinterdunne maantjes en stop deze in een brandschone glazen pot. Schenk het kokendhete mengsel erover en laat volledig afkoelen. Voeg eventueel nog wat mosterdzaadjes, kruidnagel of peperkorrels toe aan het vocht. Doe de deksel erop na het afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik. Zo lang je met schoon bestek werkt, kun je dit heel lang goed houden in de koelkast.