Geroosterde groenten met gepofte knoflook en puree
In dit kommetje met geroosterde groenten vind je pompoen, aubergine, pastinaak, winterwortel, gepofte knoflook en aardappelpuree.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aardappel, groente, oven
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 40 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
1aubergine, in dikke plakken
bakolijfolie
zout
1winterwortel, in dikke repen
3takjestijm, alleen de blaadjes
2pastinaken, geschild en in grove blokjes
1takrozemarijn, naaldjes fijngehakt
1kleine oranje pompoen of 1 flespompoen, in halve maantjes
1tlkurkuma
½tlkomijnpoeder
1bolknoflook
gemalen chili/chili flakes
1kgbloemige aardappels, geschild en gehalveerd
plantaardige melk
plantaardige boter
nootmuskaat
zwarte peper
4elgeroosterde noten naar smaak, grof gehakt
serveer erbij: cranberrycompote, zie de notities
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Meng hierop de aubergine met bakolijfolie en zout. Op een ander deel van het bakpapier de wortel met bakolijfolie, zout en tijm. De pastinaak meng je met bakolijfolie, zout en rozemarijn. En de pompoen met bakolijfolie, zout, kurkuma en komijn. Zorg dat alle groenten op het bakblik liggen, los van elkaar. Maar ze mogen elkaar heus wel raken ;-). Mocht het nou niet passen, dan kun je altijd 2 bakplaten onder elkaar in de oven plaatsen.
Snijd het topje van de knoflookbol en pak daarna de bol in aluminiumfolie met een scheutje bakolijfolie, snuf zout en mespuntje gemalen chili. Leg de bol ergens tussen de groenten.
Zet de bakplaat in de oven en rooster 40 minuten, schep de groenten halverwege om. Check na 40 minuten of alle groenten gaar zijn, laat eventueel nog iets langer in de oven.
Maak ondertussen de puree. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje water met de deksel iets schuin op de pan. Giet af en stamp fijn met een scheut melk en een flinke klont boter. Breng op smaak met zout en nootmuskaat of peper.
Serveer de groenten in een kommetje. Schep in het midden wat zelfgemaakte aardappelpuree en garneer met teentjes gepofte knoflook (die je zo uit het omhulsel kunt duwen, omdat de knoflook zacht is), gehakte noten en een lepeltje cranberrycompote.
Notities
Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
Wil je dit gerecht volledig plantaardig eten? Gebruik dan plantaardige melk en boter voor de puree.