Maak van kweeperen eens deze kruidige kweeperenchutney. Die smaakt heerlijk bij gevogelte of (vegetarische) curry's. Bekijk hier het recept.
Gang Smeersel
Keuken Zoet
Trefwoord kiwi, kweeperen, rode peper
Bereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1potje
Ingrediënten
2kweeperen
1citroen
1kleine sjalot
1rode peper,met of zonder zaadlijsten (afhankelijk van hoe pittig je het zelf wilt maken)
1cmverse gember
zonnebloemolie
zout
1tlkurkumapoeder
1tlkardemompoeder
1elrietsuiker
zwarte peper
optioneel: ½ kiwi
Instructies
Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen, snijd ze in grove stukken en leg deze even in koud water met een kneepje citroensap.
Hak de sjalot, rode peper en gember helemaal fijn.
Verhit een koekenpan en fruit het sjalotmengsel 5 minuten op laag vuur in een scheutje olie met een snufje zout en de specerijen. Voeg de stukjes kweepeer toe met een bodempje van het citroenwater en de suiker. Zet het vuur lager en laat 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe en kijk of het niet te droog wordt. Voeg eventueel een scheutje extra water toe.
De chutney is klaar als de stukjes kweepeer helemaal zacht zijn, maar nog wel een beetje structuur hebben. Proef en breng extra op smaak met citroensap, peper en eventueel zout.
De chutney wordt beter van smaak als je ‘m een paar weken laat staan. Schep ‘m daarvoor over in een gesteriliseerd glazen potje en sluit luchtdicht af.
Daarna is aan jou de keuze of je er nog een halve kiwi in kleine blokjes doorheen mengt. Ik vond het friszure van de kiwi met de kruidige smaak van de chutney heel fijn combineren.