Nog geen stemmen

Kweeperenchutney met of zonder kiwi

1 uur 15 minuten
Smeersel
Zoet

We kennen ‘m eigenlijk niet zo goed in Nederland, de kweepeer. Wat zonde is, want deze geel-groene vrucht die verwant is aan de appel, peer en lijsterbes is namelijk een echte traktatie. Niet om rauw te eten trouwens, het vruchtvlees is vrij hard en zuur en daarom is het noodzakelijk …

We kennen ‘m eigenlijk niet zo goed in Nederland, de kweepeer. Wat zonde is, want deze geel-groene vrucht die verwant is aan de appel, peer en lijsterbes is namelijk een echte traktatie. Niet om rauw te eten trouwens, het vruchtvlees is vrij hard en zuur en daarom is het noodzakelijk om de vrucht eerst te verwarmen.

Maar dat maakt de kweepeer ook weer een enorm veelzijdig ingrediënt. Voeg bijvoorbeeld eens stukjes toe aan een stoofschotel of ragout. Karameliseer eens partjes in de koekenpan voor in een salade. Maar ook in baksels (een kweeperen tarte tatin!) smaakt de kweepeer heel lekker en natuurlijk in gelei of jam. Of maak er dus kweeperenchutney van, wat ik deed. Heerlijk voor bij gevogelte of een (vegetarische curry), maar ook lekker op een broodje met kaas.

Ingrediënten

  • 2 kweeperen
  • 1 citroen
  • 1 kleine sjalot
  • 1 rode peper, met of zonder zaadlijsten (afhankelijk van hoe pittig je het zelf wilt maken)
  • 1 cm verse gember
  • zonnebloemolie
  • zout
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 el rietsuiker
  • zwarte peper
  • optioneel: ½ kiwi

Aan de slag!

  • Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen, snijd ze in grove stukken en leg deze even in koud water met een kneepje citroensap.
  • Hak de sjalot, rode peper en gember helemaal fijn.
  • Verhit een koekenpan en fruit het sjalotmengsel 5 minuten op laag vuur in een scheutje olie met een snufje zout en de specerijen. Voeg de stukjes kweepeer toe met een bodempje van het citroenwater en de suiker. Zet het vuur lager en laat 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe en kijk of het niet te droog wordt. Voeg eventueel een scheutje extra water toe.
  • De chutney is klaar als de stukjes kweepeer helemaal zacht zijn, maar nog wel een beetje structuur hebben. Proef en breng extra op smaak met citroensap, peper en eventueel zout.
  • De chutney wordt beter van smaak als je ‘m een paar weken laat staan. Schep ‘m daarvoor over in een gesteriliseerd glazen potje en sluit luchtdicht af.
  • Daarna is aan jou de keuze of je er nog een halve kiwi in kleine blokjes doorheen mengt. Ik vond het friszure van de kiwi met de kruidige smaak van de chutney heel fijn combineren.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 vol potje chutney.
  • Bereiding: 75 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)