Bestrooi de stukken rundvlees met zout en peper en bestrooi met de volkorenmeel in een kom. Hussel om.
Verhit een braadpan en bak de stukken vlees in delen bruin aan in een royale laag plantaardige olie. Haal daarna weer uit de pan.
Voeg een klontje boter toe aan het vet en zet het vuur lager. Fruit de ui, wortel en bleekselderij voor 10 minuten met een snufje zout. Schep af en toe om en zet het vuur lager als de ui te bruin wordt. Roer na 9 minuten de fijngehakte knoflook en 1 el tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
Blus af met de gevogelte bouillon en rode wijn. Voeg ook de balsamicoazijn, schillen en sap van de sinaasappel, laurierblaadjes, kaneelstokje en steranijs toe. Verwarm dit en schep daarna het vlees terug in de pan.
Let op: Snijd met een scherp mes het witte deel van de sinaasappelschillen eraf, want dit deel is bitter en wil je niet in je stoof hebben.
Stoof het rundvlees 3 - 4 uur met de deksel op de pan op laag vuur tot het botermals is.
Haal daarna de deksel van de pan en verkruimel de plakjes volkoren ontbijtkoek erboven. Roer door elkaar en laat nog 30 minuten pruttelen zonder deksel. Proef tegelijkertijd ook of het vlees en de saus goed op smaak is. Voeg eventueel nog extra zout en/of peper toe.
Vind je de saus nu nog te dun? Schep dan het vlees eruit in een kom en zet het vuur hoger onder de pan zodat de saus verder kan inkoken. Als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het vuur weer lager en kan het vlees ook weer terug.
De 50 gr gehakte amandelen kun je kort bakken in een koekenpan met een klein scheutje olijfolie en een snufje zout. Als de amandelen goudbruin zijn, schep je ze over in een bakje. Dit is een heerlijke topping voor het vlees, samen met de fijngehakte peterselie.
Spruitjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Meng de gehalveerde spruiten met 2 el olijfolie, 2 tl honing, snuf zout en peper. Sprenkel er ook wat sinaasappelsap over en meng. Rooster dit circa 20 - 25 minuten in de oven tot de spruitjes beetgaar zijn.
Nadat de spruitjes uit de oven komen, meng je ze met de granaatappelpitjes en wat sinaasappelrasp.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen.
In plaats van runderriblappen kun je ook sukade gebruiken. Let wel op dat sukade vaak wat meer in stukken blijft als het vlees zacht wordt, terwijl riblappen helemaal uit elkaar vallen in draadjes.