Smeuïge gebakken aardappelpuree met sjalot en knoflook
Deze gebakken aardappelpuree is smeuïg en heerlijk van smaak door de gebakken sjalot en knoflook, gedroogde kruiden en combinatie van olijfolie en boter.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aardappel, kruiden, sjalot
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
1,5kgvastkokende aardappels, geschild
zout
5tenenknoflook, 1 heel + 4 fijngehakt
4sjalotten, gesnipperd
olijfolie
boter
2tlgedroogde tijm
2tlgedroogde rozemarijn
witte wijnazijn
zwarte peper
variatietip: mijn schoonzus vindt dat er ook nog wat pit in mag, denk aan een lepeltje Madame Jeanette sambal of gedroogde chili flakes
Instructies
Snijd de geschilde aardappels in ongeveer gelijke stukken en breng deze aan de kook in een bodempje gezouten water. Zorg dat ze net onder staan en voeg de hele teen knoflook toe. Leg de deksel schuin op de pan en laat 18 minuten koken. Giet daarna af, doe de aardappels terug in de pan en laat nog 5 minuten droog stomen met de deksel op de pan.
Verhit ondertussen een hapjespan en schenk hier een scheut olijfolie in en voeg een klontje boter toe. Fruit de sjalotten voor 10 minuten op laag vuur met een snuf zout. Voeg de laatste 2 minuten de fijngehakte knoflook en gedroogde kruiden toe. Fruit dit mee.
Schep de gekookte aardappels bij het sjalotmengsel en ga dit rustig omscheppen voor een minuut of 10. Langzaam zal de puree steeds romiger worden, met ook nog steeds wat grove stukken erin. Voeg gerust nog wat olijfolie toe als je ‘m iets te droog vindt. Deze puree wil graag wat vet hebben.
Roer op het laatst een scheut witte wijnazijn erdoor met een royale snuf zwarte peper. Proef en bepaal of er nog wat zout en/of witte wijnazijn bij mag. En vergeet de tip van mijn schoonzus niet als je ook van pit houdt ;-).
Notities
Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
Je kunt deze aardappelpuree al een dag eerder maken. Warm deze vlak voor het eten op in een pan en voeg eventueel nog wat olijfolie toe.