Spaanse albóndigas – kleine gehaktballetjes in een heerlijke tomatensaus
Voor deze Spaanse albóndigas maak je een heerlijke saus met HeinzTomato Frito® als basis. Daarin laat je de kruidige gehaktballetjes garen. Perfect borrelhapje, inclusief een no-waste recept voor de saus!
Gang Hapje
Keuken Mediterraans
Trefwoord gehakt, peterselie, tomato frito
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Servings 20stuks
Equipment
braadpan of grote hapjespan
Ingrediënten
olijfolie
1flinke sjalot, gesnipperd
2tlgerookt paprikapoeder
1,5tlpimentpoeder
zout
3teentjesknoflook, fijngehakt
780grHeinz Tomato Frito®
1elrode wijnazijn of ciderazijn
1laurierblad
500grrundergehakt
1ei, losgeklopt
30grpanko
1tlgedroogde oregano
1/2tlkomijnpoeder
zwarte peper
2takjesplatte peterselie, blaadjes fijngehakt
serveer erbij: knapperig stokbrood of geroosterd zuurdesembrood
Instructies
Verhit je braadpan of hapjespan op laag vuur en fruit hierin de gesnipperde sjalot met 1 tl gerookt paprikapoeder, ½ tl pimentpoeder en een snuf zout voor 5 minuten. Roer daarna de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Roer daarna de Heinz Tomato Frito® erdoor samen met 1 el rode wijnazijn het laurierblad. Laat 10 minuten pruttelen.
Terwijl dit alles gaande is, maak je de gehaktballetjes. Meng de 500 gr rundergehakt in een kom met het losgeklopte ei, de 30 gr panko, 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl oregano, ½ tl komijnpoeder, ½ tl pimentpoeder, 1 tl zout en een snuf zwarte peper. Draai er kleine balletjes van (20 - 25 stuks ongeveer) en leg deze op een bord. Je kunt dit ook al eerder doen en dan bewaar je de rauwe balletjes afgedekt in de koelkast.
Leg de balletjes in de saus en zorg dat ze onder staan. Leg de deksel op de pan en laat ze in 15 tot 20 minuten garen terwijl de saus rustig door pruttelt. Keer ze halverwege voorzichtig om.
Serveer de albóndigas in een schaal met de saus en garneer met de fijngehakte platte peterselie en vers, knapperig brood voor de saus.
Met de overgebleven saus maak je makkelijk heerlijke tomaten bruschetta’s. Snijd een afbak ciabattabrood in de lengte door en besmeer beide helften met een royale hoeveelheid saus. Bak dit daarna af, 12 minuten op 200 graden.
Haal uit de oven, laat afkoelen tot lauw en snijd daarna in repen. Garneer met een mengsel van 200 gr kleingesneden tomaatjes, 1 el gesnipperde rode ui, 2 el fijngehakte basilicum, zout en peper. Drizzle vlak voor serveren nog wat druppeltjes olijfolie erover.
Notities
Met dit recept maak je 20 - 25 gehaktballetjes (afhankelijk van hoe groot je ze maakt).
Serveer knapperig brood erbij om de saus mee op te deppen. Bewaar de overgebleven saus om bruschetta’s te maken (recept vind je hieronder). Je kunt deze saus ook invriezen voor een later moment.