Voor deze spaghetti met cherrytomatensaus rooster je de cherrytomaten eerst in de oven. Gecombineerd met ui, knoflook en basilicum wordt het een zalig pure saus.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord basilicum, spaghetti, tomaat
Voorbereidingstijd 40 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
500grcherrytomaten, gehalveerd
bakolijfolie
zout
2tlgedroogde oregano
1ui, gesnipperd
2teentjesknoflook, fijngehakt
snufjesuiker
zwarte peper
2takjesbasilicum, alleen de blaadjes + extra voor garnering
400grspaghetti
Parmezaanse kaas (optioneel)
serveer erbij: een simpele salade en knapperig brood
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Meng de gehalveerde cherrytomaten op de bakplaat met een scheut bakolijfolie, een snuf zout en de gedroogde oregano. Zet 30 minuten in de oven.
Verhit na 20 minuten een hapjespan en schenk hier een royale scheut bakolijfolie in. Fruit de ui en knoflook circa 8 minuten op middellaag vuur met een snuf zout.
Schep de geroosterde cherrytomaten erbij vanuit de oven met een snufje suiker. Meng goed door elkaar en laat circa 10 minuten pruttelen tot overtollig vocht weg is. Proef halverwege en voeg naar smaak zwarte peper en optioneel zout toe. Roer op het laatst de basilicumblaadjes erdoor.
Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pureer de saus volledig in een goede blender of met een staafmixer. Zowel mijn blender als staafmixer zijn heel krachtig, waardoor je ook geen tomatenvelletjes meer proeft in de saus.
Schep de saus terug in de hapjespan en schep de gekookte spaghetti vanuit de pan (met aanhangend vocht) bij de saus. Hussel door elkaar terwijl je het verwarmt. Voeg eventueel nog een extra scheutje kookvocht van de spaghetti toe om de saus nog smeuïger te maken.
Serveer op diepe borden met blaadjes basilicum en optioneel nog wat geraspte Parmezaanse kaas.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen. Serveer er eventueel nog een simpele salade bij.
Als ik de cherrytomaten rooster, maak ik altijd een dubbele hoeveelheid. De helft van de pastasaus vries ik vervolgens in voor een drukke dag.
Om de velletjes volledig uit de saus te krijgen, heb je wel een krachtige blender (ik gebruik altijd mijn Magimix blender) of staafmixer nodig. Als je toch nog velletjes hebt, zou je de saus kunnen zeven. Maar dat is wel een uitdaging door de dikte van de saus. Als alternatief kun je ook goede trostomaten eerst ontvellen en daarna in grove stukken roosteren.