Debbie maakte speciaal voor mijn 40ste verjaardag een sticky toffee cake met dulce de leche. Een prachtige taart die ook nog eens fantastisch smaakte!
Gang Gebak
Keuken Feest
Trefwoord dadels, dulce de leche, slagroom
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Afkoelen 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 10personen
Equipment
3 springvormen van 16 cm (bijvoorbeeld bij HEMA)
spuitzak
Ingrediënten
Cake:
250grdadels,gewogen met pit
375mlkokend water
1 ½tlbaking soda
290grbloem
3tlbakpoeder
½tlzout
120grzachte roomboter
100grkristalsuiker
90grbruine basterdsuiker
3eieren
1tlvanille essence
Dulce de leche:
150grsuiker
2elwater
100grroomboter,in blokjes op kamertemperatuur
120mlroom,op kamertemperatuur
250grgecondenseerde melk
1 - 2tlvanille essence
¼tlzeezout
Frosting:
500mlslagroom
250grammascarpone
1zakjevanillesuiker
150grdulce de leche
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht), bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet ze goed in.
Ontpit de dadels en snijd ze in grove stukken. Doe ze vervolgens in een hittebestendige kom. Meng het kokende water met de baking soda en giet dit over de dadels. Schep het geheel goed om en zet apart.
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
Klop de roomboter met de suikers tot een romige massa en voeg een voor een de eieren toe. Schraap het mengsel los van de kom. Voeg dan de vanille toe, gevolgd door de helft van het bloemmengsel.
Giet nu voorzichtig het meeste van het water van de dadels bij het beslag. Klop dan de resterende bloem erdoor tot het net is opgenomen en spatel tenslotte de dadels met het laatste restje water erdoor.
Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak ze 25 - 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker en laat ze afkoelen op een rooster.
Ga verder met de dulce de leche. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.
Laat het suikermengsel rustig koken tot het een donkere karamelkleur heeft. Let op: laat het niet te donker worden, want dan wordt het bitter. Gebruik hierbij ook je neus. De kleur is vergelijkbaar met die van bruine basterdsuiker. Voeg de boter beetje bij beetje al roerende toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren op laag vuur! Doe dan de room, gecondenseerde melk, vanille en zeezout erbij. Blijf 2 minuten roeren tot de dulce de leche dikker is geworden, haal daarna de pan van het vuur en laat afkoelen.
Als de cakes en de dulce de leche zijn afgekoeld, ga je verder met de frosting. Doe de slagroom met de mascarpone, vanillesuiker en 150 gr van je zelfgemaakte dulce de leche in de kom van de mixer en klop dit stijf.
Nu kun je de taart gaan samenstellen. Snijd eventueel de bovenkant van de cake iets bij als deze te bol is.
Leg een cake op een bord en spuit er met de spuitzak een laag frosting in spiraalvorm op. Leg daar weer een cake op en herhaal. Leg de laatste cake erop met de onderkant naar boven!
Vul dan de zijkanten op met frosting en spuit een laag bovenop. Maak de zijkanten en bovenkant glad met een paletmes of spatel. Het is niet erg als je de cake erdoorheen ziet.
Zet de cake minstens een half uur in de koelkast en kijk ondertussen of je dulce de leche vloeibaar genoeg is. Als dat niet het geval is, kun je de dulce de leche zachtjes al roerend verwarmen tot het in een mooie straal van je lepel afloopt.
Schep wat van de dulce de leche op de cake en werk van binnen naar buiten toe. De dulce de leche mag wat over de rand druipen.
Maak de cake tenslotte af met wat toeven frosting bovenop en het grote genieten kan beginnen!
Notities
Met dit recept maak je 1 taart voor 10-12 personen.