Geïnspireerd door de Tex Mex keuken maakte ik deze verrukkelijke Tex Mex lasagne met gehakt, bonen, enchiladasaus en heel veel kaas.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord bonen, gehakt, kaas, wraps
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur30 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
1 springvorm of hoge ronde ovenschaal, tussen de 20 en 24 cm
Ingrediënten
Voor het gehakt-bonenmengsel:
1ui,gesnipperd
4teentjes knoflook,fijngehakt
bakolijfolie
300grgehakt
zout
1tlkomijnpoeder
1tlpaprikapoeder
1tlgedroogde oregano
snufjechilipoeder,of meer naar smaak
1eltomatenpuree
2trostomaten,in stukjes
200grzwarte bonen,afgespoeld en uitgelekt
150grmais,uitgelekt
zwarte peper
Voor de enchiladasaus:
3elolijfolie
1teentje knoflook,fijngehakt
30grbloem
1elpaprikapoeder
1elgerookt paprikapoeder
1tlkomijnpoeder
1tlgedroogde oregano
1/2tlkaneel
1/2tlzout
400mlwarme bouillon,kip of groente
1 - 2tlciderazijn of citroensap
Voor het maken van de lasagne:
4tortilla wraps,medium of large (afhankelijk van de maat van je springvorm, de wraps moeten erin kunnen passen)
200grcrème fraîche
15grkoriander,grof gehakt (behalve als je koriander haat, dan niet)
150grcheddar,geraspt
150grmozzarella,geraspt
Instructies
Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg het gehakt toe met een snuf zout, komijn, paprika, oregano en chili en rul gaar.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Schep de tomaten, zwarte bonen en mais erdoor en zet het vuur wat lager. Laat 10 minuten rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. Proef 2 minuten voor het einde en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Vet de zijkanten licht in met olijfolie.
Nu ga je de enchiladasaus maken, zorg ervoor dat alle ingrediënten daarvoor klaar staan. Verhit een pannetje op middelhoog vuur met de olijfolie en fruit hierin de knoflook voor 1 minuut. Voeg de bloem, alle specerijen en het zout toe en roer dit goed met een pollepel of spatel door voor een paar minuten zodat de bloem gaart. Schenk nu in delen de warme bouillon erbij en klop met een garde tot een mooie, egale saus. Je ziet de enchiladasaus vanzelf iets indikken, dit gaat snel. Zet daarna het vuur uit. Breng naar wens verder op smaak met ciderazijn of citroensap.
Als de enchiladasaus helemaal naar je zin is, kun je deze door het gehaktmengsel scheppen. Je vulling is nu klaar.
Pak je ingevette (en goed afgesloten) springvorm erbij, want nu begint het echt leuke werk. Schep eerst een kleine hoeveelheid van het gehaktmengsel op de bodem, dit hoeft maar een dun laagje te zijn. Leg hier een tortillawrap op en besmeer deze royaal met crème fraîche. Schep hier een deel van het gehaktmengsel op, wat grof gehakte koriander en een deel van de geraspte kaas (zowel cheddar als mozzarella). Herhaal deze laag nog 3 keer en eindig als laatste met heel veel kaas. Ruwweg moet je alle ingrediënten dus ongeveer in vieren delen om alle lagen te maken. Behalve de kaas, ongeveer de helft daarvan gaat als laatste op de lasagne.
Zet de springvorm in de oven en bak deze nog 40 - 45 minuten op 175 graden tot de bovenkant heerlijk bubbelt en er qua kleur uitziet alsof je er zo een hap uit wilt nemen.
Belangrijk! Haal de springvorm uit de oven en laat deze daarna 15 minuten rusten op een rooster, vóórdat je ‘m open maakt. De lasagne moet namelijk even rusten en ietsje afkoelen. Anders loopt je hele vulling eruit en dat wil je niet. Dit ‘probleem’ heb je natuurlijk niet als je een ronde, hoge ovenschaal hebt gebruikt. Dan kun je er gewoon punten van snijden en deze uit de schaal scheppen. Maar je geduld wordt beloond, daarna mag je gelijk aanvallen. Eet smakelijk!
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 6 personen. Porties die overblijven kun je perfect invriezen.