Deze tropische pavlova kerstboom is het spektakelstuk van jouw kerstdiner. Met 4 lagen pavlova's met daartussen een frisse limoenroom, mango-passievruchtcurd en de lekkerste tropische vruchten.
Gang Dessert
Keuken Kerst
Trefwoord fruit, pavlova, slagroom
Voorbereidingstijd 3 uuruur30 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 4 uuruur15 minutenminuten
Servings 8personen
Equipment
(stand)mixer met garde
oven met bakplaat
meerdere kommen
garde
spuitzak met rechte spuitmond (maar gekarteld kan ook als je dat leuk vindt)
feestelijke, platte schaal als basis voor je kerstboom
Maak de kom en garde van je standmixer vetvrij door deze af te nemen met een beetje azijn of citroensap.
Splits de eieren zorgvuldig in eiwitten en -dooiers. Bewaar de dooiers in de koelkast en doe de eiwitten in de kom van je standmixer met een snufje zout. Klop de eiwitten op hoge snelheid tot ze net stijf beginnen te worden en voeg dan steeds 1 eetlepel suiker toe met tussenpozen van 20 seconden. Laat daarna nog zeker 5 - 10 minuten verder kloppen tot de suikerkristallen volledig zijn opgenomen, het opgeklopte eiwit goed stijf is en mooi glanst.
Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Duik in je servieskast en vind bordjes en bakjes die ongeveer deze verschillende formaten hebben qua diameter: 20 cm, 15 cm, 10 cm en 5 cm. Leg deze op het bakpapier en trek er cirkels omheen met een potlood. Nu heb je malletjes waar je straks je opgeklopte eiwit op kunt verdelen.
Als de suiker goed is opgenomen en het eiwit super stijf is, zeef je de 4 tl maizena erboven en voeg je 2 tl witte wijnazijn toe. Spatel dit er zorgvuldig en rustig doorheen. Verdeel dotten van het eiwit over de cirkels en verdeel gelijkmatig binnen de getrokken cirkels. Dit kan gewoon met een spatel. Maak de randjes iets hoger dan de binnenkant. En zorg ervoor dat de kleinste cirkel een mooi opstaand puntje heeft, want dat wordt de piek van je tropische pavlova kerstboom!
Verlaag de temperatuur van de oven van 140 graden naar 120 graden (boven- en onderwarmte), schuif de bakplaat in de oven en sluit de deur. Blijf er nu 1 uur en 45 minuten vanaf, open de deur ook niet!
Als de oven klaar is, mag de deur op een kiertje. Klem er een pollepel tussen als de deur dichtvalt. Laat dit zo 1 uur staan zodat de binnentemperatuur heel rustig kan afkoelen. Dit voorkomt grote scheuren door een te snelle temperatuursverandering. Daarna mag je de bakplaat uit de oven halen en de pavlova’s heel rustig verder laten afkoelen. Bewaar de pavlova’s tot verder gebruik afgedekt op kamertemperatuur. Ik bewaar ze altijd in een paar plastic ziplock zakken.
In de tijd dat de pavlova’s worden gemaakt kun je ook vast de limoenroom en mango-passievruchtcurd maken.
Voor de limoenroom klop je 500 ml slagroom op met 50 gr poedersuiker tot deze stijf is. Roer in een aparte kom 250 gr mascarpone (op kamertemperatuur) en 250 gr volle Griekse yoghurt los samen met het rasp van 1 limoen. Niet hard opkloppen, maar rustig door roeren met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Daarna kun je dit mengsel door de opgeklopte slagroom heen spatelen. Vul een grote spuitzak met een deel van het mengsel en dek de rest af, beiden bewaren in de koelkast.
Voor de mango-passievruchtcurd pureer je het vruchtvlees van 1 EAT ME mango. Klop dit romig in een hittebestendige kom met 4 eidooiers (die je in de koelkast hebt staan, de overige eidooiers kun je invriezen, zie tip in de notities), 60 gr fijne suiker en 1 tl vanille pasta. Zet de kom dan op een pan met pruttelend water en klop het au bain-marie tot het gaat indikken (duurt een minuut of 5 tot 8). Zorg ervoor dat de kom niet het water raakt, want dan wordt het te heet en krijg je roerei. Haal de kom van de pan af, klop goed door en schep over in een kom om af te koelen. Eenmaal afgekoeld roer je het vruchtvlees van 2 EAT ME passievruchten erdoor en limoensap naar smaak (sap van ½ tot 1 limoen). Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Snijd ook vast je tropische vruchten. De EAT ME physalis vruchten halveer je, de EAT ME mini ananas snijd je in dunne plakjes en de overige 2 EAT ME passievruchten laat je nog even intact.
Als je in de avond een kerstdiner hebt, kun je de pavlova kerstboom ’s middags al samenstellen. Maar zorg wel dat je een (veilig) plekje in een koelkast hebt om deze in te bewaren. Anders moet je ‘m echt last-minute opbouwen.
Begin met de grootste pavlova van 20 cm en leg deze op je feestelijke schaal. Versier deze rondom met toefjes of banen limoenroom en verdeel daar wat van de mango curd over. Verdeel ook wat limoenroom in het midden en versier alles met wat tropische vruchten (gebruik hier ook wat extra passievrucht voor). Is deze pavlova nog wat zacht in het midden, steek dan in het centrum een stuk of 5 kleine prikkertjes in een cirkel waar je de tweede pavlova (die van 15 cm) op kunt steken. Zo blijft je kerstboom stabiel staan.
Herhaal dit proces met de overige pavlova’s en eindig met je pavlova piek. Rasp er nog wat limoenschil over en versier je kerstboom rondom met extra vruchtjes als je die nog over hebt en natuurlijk wat eetbare bloemetjes en blaadjes munt.
Geniet van het serveren van dit spektakelstuk!
Notities
Met dit recept maak je een dessert voor 8 - 10 personen.
Neem je tijd ervoor. Maak de pavlova’s, limoenroom en mango-passievruchtcurd al een dag eerder en snijd ook vast de vruchten. De pavlova’s bewaar je, na het afkoelen, luchtdicht op kamertemperatuur en de overige onderdelen afgedekt in de koelkast.
Kies voor kakelverse eieren en zorg dat je ze zorgvuldig splitst in aparte bakjes. Als er eigeel bij de eiwitten komt, kun je het vergeten dat je stijve eiwitten krijgt. Maak de kom en garde vooraf vetvrij door deze af te nemen met een beetje citroensap of natuurazijn voordat je de eiwitten toevoegt.
Neem ruim de tijd voor het opkloppen van de eiwitten en voeg de suiker lepel voor lepel toe met tussenpozen van 20 seconden. Anders wordt de suiker niet goed opgenomen. Je bent hier zomaar 15 - 18 minuten mee bezig.
Met een deel van de overgebleven eidooiers maak je een mango-passievruchtcurd. Van de overige eidooiers zou je mayonaise kunnen maken of je vriest ze in. Je moet dan wel of suiker of zout toevoegen, anders vriest het niet in. Verhouding = 6 gram zout of suiker op 100 gr eigeel. Je kunt het in ijsblokjeshouders invriezen.
Geef de pavlova’s de tijd in de oven, zo’n 1 uur en 45 minuten, en open in die tijd de oven niet. Daarna zet je de oven op een kiertje met een pollepel ertussen voor 1 uur. En daarna mogen ze er pas uit om volledig af te koelen. Een barstje is echt niet erg, rustieke pavlova’s zijn de mooiste!
Kies voor het mooiste en meest zoete tropische fruit wat je kunt vinden. De vruchten van EAT ME zijn daarvoor perfect. Ze hebben ook eetbare bloemetjes in het assortiment die je tropische kerstboom helemaal afmaken. De verkooppunten vind je hier.
Voorbereiding: 3,5 uur (inclusief wachten en afkoelen)