Mij mag je ’s nachts wakker maken voor deze Tex Mex nacho stoof. Het is ultiem comfort food met een smaakvolle runderstoof als basis en aangevuld met frisse toppings zoals pico de gallo en salsa en natuurlijk afgemaakt met nacho’s. Die je gebruikt om je stoof mee te eten. Eet smakelijk!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord bonen, nachos, rundvlees
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 4 uuruur20 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
Voor het stoofvlees:
800grrunderriblappen, zie ook de notities
1elbloem
1zakjeSanta Maria Chili con carne Seasoning Mix
plantaardige olie, rijstolie of zonnebloemolie, want deze hebben een hoger rookpunt
20grboter
2rode uien, gesnipperd
2stengelsbleekselderij, in kleine blokjes
2wortels, in kleine blokjes
4teentjesknoflook, fijngehakt
1eltomatenpuree
400mlvleesbouillon
500grtomato frito
1elrode wijnazijn
1potjeSanta Maria Chipotle Paste
2laurierblaadjes
300grzwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
1elfijngehakte koriander of platte peterselie
Voor het serveren:
2trostomaten
1kleine sjalot
1elfijngehakte koriander of platte peterselie
zout
olijfolie
witte wijnazijn
1bakje zure room
1bio limoen
1potjeSanta Maria Chunky Wrap Salsa
1zakSanta Maria Nacho Chips
ook lekker: Santa Maria Jalapeños uit pot
wil je er nog een bijgerecht bij: zie daarvoor de suggesties in de inleiding
Instructies
Stoofvlees bereiden:
Snijd de runderiblappen in blokjes. Meng ze in een kom met 1 el bloem en 1 el van de chili con carne specerijen.
Verhit een braadpan op middelhoog vuur en schenk hier een royale scheut plantaardige olie in. Bak de blokjes vlees rondom bruin aan. Ik doe dit altijd in batches zodat je maar één laag vlees in de olie hebt liggen. Anders gaat het sudderen in plaats van rondom dichtschroeien en dat wil je niet. Schep het vlees uit de pan in een kom na het bruin bakken.
Zet het vuur daarna lager en voeg de 20 gr boter toe. Laat smelten en roer de ui, bleekselderij, wortel en resterende chili con carne specerijen erdoor. Bak dit rustig voor 10 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook en tomatenpuree toe en bak dit mee.
Schenk de 400 ml vleesbouillon, 500 gr tomato frito en 1 el rode wijnazijn in de pan en breng aan de kook. Schraap de aanbaksels op de bodem gelijk los.
Voeg het vlees toe aan het vocht samen met 1 volle tl chipotle paste, roer door en zet het vuur weer lager, bijna op de laagste stand. Stop 2 laurierblaadjes in het vocht en leg de deksel op de pan. Laat nu minstens 3 uur sudderen op heel laag vuur. Roer af en toe even door.
Begin na 2 uur steeds even te checken of het vlees mooi mals is. Ik heb het zelf 4 uur op laten staan en toen begon het helemaal uit elkaar te vallen.
Schep daarna al het vlees uit de pan in een kom en breng het vocht aan de kook zodat het kan gaan inkoken. Als het wat dikker is geworden, zet je het vuur weer laag en gaat het vlees met aanhangend vocht terug en voeg je ook de bruine bonen toe. Proef de saus even en bepaal voor jezelf of je nog wat extra chipotle paste toevoegt (ik voegde nog 1 tl extra toe) en optioneel ook nog wat vers limoensap voor een frisse noot (ik voegde het sap van ½ limoen toe).
Laat nog 30 minuten pruttelen op laag vuur zonder deksel en roer op het laatst 1 el fijngehakte koriander (of platte peterselie) erdoor.
Samenstellen nacho stoof:
Maak een pico de gallo van de trostomaten in kleine blokjes (zonder zaadjes), gesnipperde sjalot, 1 el fijngehakte koriander (of platte peterselie). Maak dit aan met een beetje olijfolie, azijn en zout.
Meng de zure room met de rasp van 1 limoen. Snijd de limoen daarna in partjes.
Zet bakjes op tafel met de warme runderstoof, pico de gallo, zure room, chunky wrap salsa, de krokante nachos’s en optioneel de jalapeños en andere bijgerechten.
Laat iedereen aan tafel zijn eigen nacho stoof samenstellen.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen.
De basis is geschikt voor 4 personen, met toppings en bijgerechten kun je er ook met gemak met 6 personen van eten.
Ik gebruik runderriblappen, omdat dit vlees mooi in draadjes uiteenvalt tijdens het stoven. In tegenstelling tot sukadelappen, die meer in blokjes blijven. Gebruik geen mager vlees, want dat wordt te droog.
Het vlees kun je al een dag eerder maken, daar wordt de smaak alleen maar lekkerder van. Je kunt het vlees ook perfect invriezen.