Wil je een vegetarische lasagne maken die lijkt op het origineel met echt gehakt? Dan heb ik hier een geweldig recept voor je waar iedereen van smult.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord pasta, tomaat, wortel
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1ui
2teentjesknoflook
2stengels(circa 100 gr) bleekselderij
500grwinterpeen
bakolijfolie
zout
2eltomatenpuree
700grpassata
300grQuorn Vegetarisch Fijngehakt (zie notities)
1,5tlgedroogde oregano
½tlnootmuskaat + extra
1mespuntkaneel
peper
45grboter
45grbloem
500mlvolle melk
12verse lasagne vellen
1blokParmezaanse kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote ovenschaal licht in met olijfolie of bakspray.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en winterwortel in kleine blokjes. Of maak het jezelf makkelijk en gooi alles in de keukenmachine en maal het in een keer fijn, zo deed ik het ook.
Verhit een grote hapjespan of braadpan en schenk hier 2 eetlepels bakolijfolie in. Bak de groenten 5 minuten op middelhoog vuur met een snuf zout. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
Schenk de passata in de pan en roer het vegetarische fijngehakt, oregano, nootmuskaat en kaneel erdoor. Laat 10 minuten pruttelen. Proef daarna en breng verder op smaak met zout en peper.
Maak in de tussentijd de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan, maar laat niet bruin worden. Doe de bloem erbij en roer deze door de boter met een pollepel. Blijf roeren en laat de bloem garen. Zodra het mengsel loskomt van de bodem is het goed. Klop de melk nu scheut voor scheut met een garde erdoor en blijf goed roeren. Warm de bechamelsaus door tot deze is ingedikt, maar maak ‘m niet te dik. Zet het vuur uit en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Leg 4 lasagnevellen naast elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier een derde van de bechamelsaus over en strijk glad. Hierop komt een derde van de tomatensaus (verdeel weer gelijkmatig) en een laag geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal dit met nog twee lagen en eindig met de Parmezaanse kaas.
Tip: ik had nog wat mozzarella over van de vorige dag en verdeelde wat stukjes tussen de lagen. Dat smaakte heel lekker.
Bak de vegetarische lasagne circa 35 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer daarna in porties met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas.
Tip: Dit recept is meer dan voldoende voor 4 personen. Als je porties over hebt kun je die na het afkoelen perfect per stuk invriezen in bakjes.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4-6 personen. Als je porties over hebt kun je die na het afkoelen perfect per stuk invriezen in bakjes.
Bereiding: 30 minuten, oven 35 minuten.
Ik kocht voor dit recept de verpakkingen van 175 gr uit de koeling, maar later kwam ik erachter dat ze ook grootverpakkingen van 300 gr in de vriezer hebben liggen. Makkelijker en voordeliger dus