Vis ovenschotel met schelvis, verse groenten en een dakje van aardappel
Een heerlijke voedzame vis ovenschotel met schelvis, veel verse groenten, minder vet dan normaal en een dakje van zoete aardappel en gewone aardappel.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vis
Trefwoord aardappel, bloemkool, schelvis
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Oventijd + rusten 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
400grkruimige aardappels, geschild en in stukken
400grzoete aardappels, geschild en in stukken
zout
olijfolie
2tlgrove mosterd
zwarte peper
100grcheddar, geraspt
1prei, in dunne ringen
1maiskolf, korrels van de kolf gesneden (of 1 klein blikje maiskorrels)
400grbloemkool, in kleine roosjes
2tlgemalen korianderzaad
500grschelvisfilet
250mlongezoete amandelmelk + 1 el
2teentjesknoflook, geplet
1elmaizena
150grlight roomkaas
handjeverse platte peterseliefijngehakt
handjeverse dillefijngehakt
50 - 100grHollandse garnalen, of vervang door 2 el afgespoelde kappertjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en zet een grote ovenschaal klaar die je heel licht invet met olijfolie. Ik doe dat altijd met een velletje keukenrol.
Kook de beide aardappel soorten in 15 minuten gaar in gezouten kokend water. Giet af, doe ze terug in de droge, hete pan laat een paar minuten uitstomen zodat het vocht verdampt. Stamp ze daarna tot puree met 2 el olijfolie en 2 tl grove mosterd en breng op smaak met zout en peper. Voeg optioneel extra olijfolie toe als je puree smeuïger wilt. Roer op het laatst de 100 gr cheddar erdoor.
Verhit een hapjespan en bak de preiringen voor een paar minuten met olijfolie en een snuf zout. Voeg de maiskorrels en bloemkoolroosjes toe samen 2 tl gemalen korianderzaad en bak nog 5 minuten.
Snijd ondertussen de schelvis in grove stukken. Schenk de 250 ml amandelmelk in een pannetje en voeg de geplette teentjes knoflook toe samen met een snuf zout en peper. Breng aan de kook en draai daarna het vuur gelijk terug naar laag. Doe de stukken schelvis in de pan en laat 5 minuten pocheren. Schep de vis en knoflook daarna uit de pan met een schuimspaan en zet het vuur uit.
Roer de maïzena door 1 el koude amandelmelk tot een glad papje. Voeg dit toe aan de warme melk in de pan en laat op laag vuur indikken. Roer de light roomkaas erdoor tot een romige saus ontstaat. Hak de zachte knoflook ook fijn en voeg toe samen met de peterselie en dille (hou een klein beetje kruiden achter voor garnering). Roer goed door en proef. Het mag goed op smaak zijn dus voeg eventueel nog extra zout of peper toe.
Voeg de saus toe aan de gebakken groenten samen met de Hollandse garnalen en roer alles rustig door elkaar. Schep daarna over in de ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de vulling en maak een paar mooie swirls of strijk glad.
Bak de vis ovenschotel 30 - 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Wil je een extra bruin, licht krokant laagje? Zet de grill dan de laatste 5 minuten aan.
Laat de ovenschotel 10 minuten rusten voordat je ‘m serveert. Strooi er nog wat verse kruiden over die je had bewaard.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen.
Naast schelvis kun je ook andere stevige witvis soorten gebruiken. Vraag aan je visboer wat er in het seizoen is.
Je kunt de vulling en puree 1 dag van tevoren maken. Bewaar apart in de koelkast en zet de ovenschotel vlak voor het eten in elkaar. Restjes kun je de volgende dag ook prima weer opwarmen in de magnetron.
Serveer de ovenschotel met een frisse salade van seizoensgroenten met een beetje olijfolie, witte wijnazijn en optioneel nog wat extra kruiden die je wellicht nog in huis hebt.