Witlofsalade met gerookte kip, biet en sinaasappel
Deze witlofsalade met gerookte kip, geroosterde bietjes, sinaasappel en tuinkers is heerlijk als lunch of lichte avondmaaltijd.
Gang Lunch
Keuken Lente
Trefwoord biet, gerookte kip, witlof
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Servings 1persoon
Ingrediënten
2kropjes witlof
75grgerookte kip, in kleine stukjes
1bloedsinaasappel (afhankelijk van het seizoen)
2elolijfolie
1/2tlDijon mosterd
1/2tlhoning
zout
zwarte peper
1gekookte of gepofte biet, in partjes (zie ook de notities)
10grwalnoten, grof gehakt (zie ook de notities)
1tltuinkers
Instructies
Snijd het onderkantje van de kropjes witlof en snijd ook de bittere kern weg als je die niet lekker vindt. Snijd de rest van de kropjes in dunne reepjes. Meng deze in een grote kom met de gerookte kip.
Halveer de (bloed)sinaasappel en snijd partjes vruchtvlees eruit met een scherp mesje. Dit doe je door netjes langs de vliesjes te snijden en daarna kun je zo de partjes eruit wippen. Knijp daarna het sap uit de lege helften in een klein kommetje.
Voeg de 2el olijfolie, ½ tl mosterd, ½ tl honing, snufje zout en peper toe aan het sinaasappelsap en klop tot een dressing. Proef of het goed op smaak is en hussel daarna door de witlof.
Verdeel de aangemaakte witlof over een groot bord en garneer je witlofsalade met partjes biet en (bloed)sinaasappel, de walnoten, tuinkers en nog een snufje gemalen zwarte peper.
Notities
Met dit recept maak je een lunchsalade voor 1 - 2 personen, een lichte avondmaaltijd voor 1 persoon of een voorgerechtje voor 4 personen.
Serveer er volkoren crackers of toast bij als het een lichte avondmaaltijd is.
Wil je zelf je bieten poffen voor dit recept? Koop dan (gele) choggia bieten en boen de schillen schoon onder de kraan. Dep droog en prik ze rondom een paar keer in met een mes. Pak iedere biet in een stukje aluminiumfolie en voeg een scheutje olijfolie, een snuf zout en wat takjes tijm toen voordat je de folie dicht vouwt. Pof circa 1 uur in een oven van 200 graden. De tijd is afhankelijk van hoe groot de biet is, maar meestal zijn ze in 1 uur mooi gaar.
Rooster de walnoten even kort in een koekenpan zonder vet om alle smaak uit de walnoten te krijgen.