Een heerlijk recept voor in het bramenseizoen is deze yoghurtcake met bramensaus. Leuk om samen met de kids te maken, na het plukken van de bramen.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord bramen, griekse yoghurt
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1cake
Ingrediënten
300grGriekse yoghurt,gebruik de echte voor het beste resultaat, liever niet de 'Griekse stijl' yoghurt
150gr(+ 2 el) kristalsuiker
70mlzonnebloemolie
snuf zout
2eieren
1tlvanille extract
250grzelfrijzend bakmeel
350grbramen + wat extra om te serveren
1zakje vanillesuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.
Mix in een grote kom de Griekse yoghurt met de suiker, zonnebloemolie, zout, eieren en vanille extract met een (hand)mixer. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix verder tot een romig beslag. Spatel hier op het laatst rustig 100 gram bramen doorheen.
Schep het beslag in de cakevorm en bak in circa 40 - 45 minuten (hetelucht) of 55 - 60 minuten (boven- en onderwarmte) gaar in de oven. Test goed met een satéprikker of de cake gaar is.
Maak intussen de bramensaus door de rest van de bramen met 20 ml water, de vanillesuiker en 2 eetlepels suiker aan de kook te brengen in een steelpannetje. Laat 5 - 8 minuten pruttelen tot alle bramen helemaal stuk zijn. Roer daarna goed door en prak de zachte bramen fijn met een vork. Haal eventueel door een fijnmazige zeef als je geen fan bent van pitjes. Laat de bramensaus afkoelen.
Haal de cake uit de oven en laat goed afkoelen. Schenk er dan wat saus overheen, snijd de cake in plakjes en serveer de yoghurtcake met nog wat extra bramensaus en verse bramen voor de liefhebbers.
Notities
Met dit recept maak je 1 cake met circa 12 plakken.