Een heerlijk fris Tex Mex recept voor zonnige dagen. Deze zalmtaco’s met koolsalade, dille en citroen heb je ook nog eens heel snel gemaakt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord citroen, tortilla, zalm
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
125grzure roomsour cream
1citroen
zwarte peper
4zalmfilets met vel, totaal circa 400/500 gram (vers of bevroren)
1zakjeSanta Maria Taco Seasoning Mix
olijfolie
1tlhoning
200grrode kool, fijngesneden
200grwitte of spitskool, fijngesneden
150grmais uit blik, uitgelekt
1stengellente-ui, in dunne ringetjes
1elfijngehakte dille + extra voor de garnering
1elwitte wijnazijn
1flesjeSanta Maria Hot Pepper Sauce
zout
1pakmedium Santa Maria Tortilla Wraps naar keuze, bijvoorbeeld de Original, Corn & Wheat of Whole Wheat tortilla’s
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of ovenschaal met bakpapier.
Meng 75 gr zure room, met de rasp van een ½ citroen en wat zwarte peper in een kommetje en zet in de koelkast tot gebruik.
Leg de zalmfilets (met het vel naar beneden) op het bakpapier. Meng een ½ zakje van de taco specerijen (14 gram), het sap van een ½ citroen, 1 el olijfolie en 1 tl honing in een kommetje en smeer de zalmfilets er rondom mee in.
Als de oven is voorverwarmd kunnen de zalmfilets erin. Houd circa 10 – 12 minuten aan voor verse zalmfilets en circa 20 – 25 minuten voor bevroren zalmfilets. De exacte tijd is afhankelijk van hoe dik de filets zijn. Ik test het altijd door met een lepel voorzichtig in het midden van een filet te duwen. Als deze mals uit elkaar valt en de binnenkant nog mooi rosé is, is je zalm goed gegaard. Haal de zalm daarna uit de oven en trek 'm voorzichtig uit elkaar met twee vorken zodat je stukjes zalm hebt waarmee je de taco's straks kunt vullen.
Maak ondertussen de koolsalade door de rode kool, witte kool, mais, lente-ui en fijngehakte dille te mengen in een kom. Klop 50 gr zure room, 3 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, 2 tl honing, 1 tl hot pepper saus een snuf zout en wat zwarte peper door elkaar in een kommetje en hussel daarna goed door de salade. Proef de salade en voeg naar wens eventueel nog extra hot pepper saus, zout en/of zwarte peper toe.
Tip: Wil je nog extra groenten toevoegen? Maak dan de gebakken courgette er ook nog bij, het recept daarvan vind je in de notities.
Vlak voor serveren verwarm je een tortilla wrap (in de koekenpan of magnetron) en daarna vul je deze royaal met de koolsalade, optioneel wat gebakken courgette en daarover verdeel je wat van de gebakken zalm. Garneer met wat dotjes van de citroenroom, extra dille en optioneel nog extra hot pepper saus. Eet smakelijk!
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt de zalm ook marineren met de Taco Seasoning Mix waar geen zout en suiker aan is toegevoegd. Deze vind je in het Santa Maria schap en je herkent ‘m aan de blauwe band op het zakje. Ik zou hier nog wel wat zout aan toevoegen, maar de hoeveelheid bepaal je dan zelf.
In de supermarkt kun je zakjes voorgesneden kool kopen, soms ook een mengsel van witte en rode (spits)kool. Dit zorgt ervoor dat je nog sneller klaar bent.
Extra groenten toevoegen? Snijd 1 courgette in kleine blokjes en bak deze in olijfolie met zout, 1 teentje fijngehakte knoflook, 1 stengel lente-ui in ringetjes en wat zwarte peper. Blus af met citroensap en serveer de gebakken courgette bij de zalmtaco’s.