Deze milde, romige zoete aardappel curry met kip is heel rijk van smaak en wordt geserveerd met zilvervliesrijst met extra groenten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Curry
Trefwoord kip, rijst, zoete aardappel
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Servings 6personen
Equipment
oven met bakplaat
keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
2tlhele komijnzaadjes of 1,5 tl komijnpoeder
2tlhele korianderzaadjes of 1,5 tl korianderpoeder
4hele kardemompeulen (groen of zwart) of 1 tl kardemompoeder
1zoete aardappel, circa 350 gram, geschild en in blokjes gesneden van 2x2 cm
zout
plantaardige olie
1ui, gesnipperd
1stukgember, van circa 5 cm, geschild en fijngehakt
4teentjesknoflook, fijngehakt
1tlmasala- of kerriepoeder
snufjechilipoeder
750grkipdijfilet, in blokjes van circa 2x2 cm
75grrozijnen
240mlkoksroom
240mlkippenbouillon
1/2kaneelstok
15grpalmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
snufjesaffraan (5-6 draadjes)
300grzilvervliesrijst
200grwortel, in kleine blokjes
200grdiepvries doperwten
60mlyoghurt
1/2citroen
zwarte peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Rooster de komijn, koriander en kardemom in een droge pan op matig vuur. Na een paar minuten begint het lekker te geuren, haal pan het vuur en stamp de specerijen fijn in een vijzel.
Tip: Geen vijzel? Werk dan met de poedervormen van deze specerijen, deze hoeven niet eerst geroosterd te worden.
Meng de zoete aardappelblokjes met wat zout en plantaardige olie op het bakblik en verdeel gelijkmatig. Zet voor 20 minuten in de oven en schep halverwege om.
Maak vervolgens de currypasta in een keukenmachine of gebruik de staafmixer: meng de gesnipperde ui, de gehakte gember, de gehakte knoflook, het kerriepoeder, chilipoeder, de gestampte specerijen (of de poedervormen daarvan) en 1 el plantaardige olie en maal fijn tot een gladde pasta. Voeg eventueel 1 el water toe, als de massa niet lekker mengt.
Bak de currypasta in wat plantaardige olie aan in een ruime hapjespan op matig vuur en voeg op het moment dat het lekker gaat geuren (na 5 - 7 minuten) de kipstukjes toe, samen met de rozijnen, koksroom, bouillon, halve kaneelstok, palmsuiker, saffraan en 1 - 2 tl zout (afhankelijk van je smaak). Meng alles goed, breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.
Laat de curry zachtjes stoven (zonder deksel) tot de kip gaar is en de saus wat dikker is geworden. Dit duurt ongeveer 20 - 30 minuten. Roer af en toe door. Voeg dan de geroosterde zoete aardappel toe en laat nog 5 minuten mee warmen.
Ondertussen kook je de zilvervliesrijst en voeg je daaraan ook de wortel en doperwten toe die je eerst beetgaar hebt gekookt.
Tip: Ik kook mijn rijst altijd in een rijstkoker met een vingerkootje water erboven. De groenten stoom ik mee door eerst de wortel toe te voegen bovenop en daarop gaan dan de diepvries doperwten. Als de rijst is gekookt, zijn de groenten gelijk mee gaar gestoomd en op het laatst kun je dan alles door elkaar heen scheppen. Je kunt ook nog een snufje zout toevoegen aan de rijst.
Zet het vuur uit en maak de curry af met de yoghurt en het sap van de halve citroen. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 6 personen.
Liever vega? Je kunt de kip vervangen door een combinatie van kikkererwten en extra groenten.