Zin in een lekkere kruimelcake die snel in de oven staat? Maak dan deze kruimelcake met appel, peer en koekkruiden.
Gang Gebak
Keuken Herfst
Trefwoord appel, noten, peer
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur30 minutenminuten
Porties 1cake
Ingrediënten
200grboter, op kamertemperatuur
200grkristalsuiker
4eieren
200grzelfrijzend bakmeel
1elkoek- en speculaaskruiden
snufjezout
1stevige peer, geschild en in kleine blokjes
1friszoete appel, geschild en in kleine blokjes
50grhazelnoten (pecannoten of walnoten kunnen ook prima)
50grbloem
40grkoude boter, in blokjes
40grriet- of kristalsuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
Klop de roomboter en kristalsuiker romig met de (hand)mixer. Klop daarna de eieren er een voor een doorheen.
Zeef het zelfrijzende bakmeel boven de kom en voeg de koek- en speculaaskruiden toe samen met het zout. Spatel door de natte bestanddelen tot het net gemengd is.
Spatel als laatste de blokjes appel en peer erdoor. Schep het beslag daarna over in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
Meng de hazelnoten, bloem, koude boter en rietsuiker in de keukenmachine en pulseer tot er een kruimig mengsel ontstaat met grove kruimels. Verdeel daarna gelijkmatig over het beslag.
Tip: De kruimellaag kun je ook zonder keukenmachine maken. Hak daarvoor de hazelnoten eerst grof met een scherp mes. Meng daarna alle ingrediënten en meng met je vingertoppen tot je een kruimig geheel krijgt. Zorg wel voor koude vingertoppen, hou ze eventueel af en toe onder de koude kraan. Anders gaat de boter te snel smelten en dan krijg je niet het gewenste effect.
Bak de cake 60 - 70 minuten in de oven totdat de cake gaar is. Begin vanaf 60 minuten te testen met een satéprikker. Steek deze in het midden van de cake tot de bodem en trek daarna weer naar boven. Als de satéprikker droog is, is de kruimelcake gaar.
Notities
Met dit recept maak je 1 cake met 8 - 12 plakken (afhankelijk van hoe dik je ze snijdt).