Kruimelcake met appel, peer en koekkruiden

Ik ben er dol op. Een zachte, smeuïge cake met een krokante kruimellaag. Oftewel een kruimelcake. En laat die nou heel makkelijk zijn om zelf te maken. Vandaag heb ik een heerlijk recept voor kruimelcake met appel, peer en koekkruiden voor jullie. En die kun je ook maken met alleen appel of peer. En die koekkruiden kunnen ook speculaaskruiden of kaneel zijn. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op, met een grote gemeenschappelijke deler: de kruimelcake wordt zalig!

Wat je nodig hebt voor 1 kruimelcake

  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 stevige peer, geschild en in kleine blokjes
  • 1 friszoete appel, geschild en in kleine blokjes
  • 50 gr hazelnoten (pecannoten of walnoten kunnen ook prima)
  • 50 gr bloem
  • 40 gr koude roomboter, in blokjes
  • 40 gr riet- of kristalsuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven: 60 – 70 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  2. Klop de roomboter en kristalsuiker romig met de (hand)mixer. Klop daarna de eieren er een voor een doorheen.
  3. Zeef het zelfrijzende bakmeel boven de kom en voeg de koek- en speculaaskruiden toe samen met het zout. Spatel door de natte bestanddelen tot het net gemengd is.
  4. Spatel als laatste de blokjes appel en peer erdoor. Schep het beslag daarna over in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
  5. Meng de hazelnoten, bloem, koude boter en rietsuiker in de keukenmachine en pulseer tot er een kruimig mengsel ontstaat met grove kruimels. Verdeel daarna gelijkmatig over het beslag.

Tip: De kruimellaag kun je ook zonder keukenmachine maken. Hak daarvoor de hazelnoten eerst grof met een scherp mes. Meng daarna alle ingredienten en meng met je vingertoppen tot je een kruimig geheel krijgt. Zorg wel voor koude vingertoppen, hou ze eventueel af en toe onder de koude kraan. Anders gaat de boter te snel smelten en dan krijg je niet het gewenste effect.

6. Bak de cake 60 – 70 minuten in de oven totdat de cake gaar is. Begin vanaf 60 minuten te testen met een satéprikker. Steek deze in het midden van de cake tot de bodem en trek daarna weer naar boven. Als de satéprikker droog is, is de kruimelcake gaar.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *