Upgrade je appelflappen met deze romige appel-rozijnenvulling waar ook wat specerijen aan zijn toegevoegd. Ze staan trouwens net zo snel in de oven!
Gang Gebak
Keuken Oud en Nieuw
Trefwoord appel, bladerdeeg, rozijnen
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 25 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 8appelflappen
Equipment
oven met bakplaat
bakpapier
kwastje
Ingrediënten
8velletjesroomboter bladerdeeg (diepvries)
2jonagold appels
1tlcitroensap
30grrozijnen
40grlichtbruine basterdsuiker
1elahornsiroop
1elbloem
1tlmaizena
1tlkaneel
1tlspeculaaskruiden
1/4tlpimentpoeder
1ei
1elkristalsuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg de velletjes bladerdeeg naast elkaar op je werkvlak om te ontdooien.
Schil de appels en snijd ze in kleine vierkante blokjes. Meng in een kom met 1 tl citroensap, de 30 gr rozijnen, 40 gr basterdsuiker, 1 el ahornsiroop, 1 el bloem, 1 tl maizena, 1 tl kaneel, 1 tl speculaaskruiden en ¼ tl pimentpoeder. Schep goed door elkaar.
Tip 1: De ahornsiroop geeft een stroperige smaak aan de vulling, maar kun je er ook uitlaten.
Tip 2: De pimentpoeder brengt de zoete smaak mooi in balans, maar zou je er ook uit kunnen laten. Geen idee wat het is? Check dan dit artikel.
Haal het bladerdeeg van de papiertjes af en draai het deeg om, zodat de plakkerige kant boven komt te liggen. Beleg een driehoek van het bladerdeeg met circa 1,5 eetlepel vulling en verdeel gelijkmatig. Vouw de andere driehoek erover en duw het bladerdeeg op elkaar. Sluit goed af door de tanden van een klein vorkje op de randjes van het deeg te duwen.
Vul ook de 7 andere appelflappen en leg ze daarna op je bakblik. Als deze groot genoeg is, past het net.
Klop het ei los en bestrijk de flappen ermee. Bestrooi daarna met een gelijkmatig laagje kristalsuiker.
Tip 3: Ik voeg altijd een klein scheutje melk toe aan het ei voordat ik het los klop. Dit bestrijkt makkelijker en geeft meer glans.
Bak ze 20 - 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin en goed krokant zijn, want dan zijn ze het allerlekkerst! Beter een paar minuten langer bakken dan te kort.
Notities
Met dit recept maak je 8 appelflappen.
Ik gebruik Jonagold appels, omdat deze een friszoete smaak hebben. Je kunt ook Elstar appels (wat zoeter) of Goudreinet appels (wat zuurder) gebruiken.
Geen ahornsiroop in huis? Je kunt ook agavesiroop gebruiken of je laat het eruit.
De appelflappen zijn het lekkerste als je ze net hebt gebakken en hebt laten afkoelen tot lauwwarm. Je kunt ze ook een dag eerder bakken en vlak voor het eten even opwarmen in de oven op 120 graden. Warm ze nooit op in de magnetron, want dan worden ze helemaal zacht.