Wat is piment en wat kun je ermee?

“Hoi Francesca, wat is piment, heeft het een specifieke smaak en kan ik het ook vervangen door bijvoorbeeld nootmuskaat of kruidnagel?” Deze vraag krijg ik steeds vaker en dat is ook niet heel gek, want ik gebruik veelvuldig piment in mijn recepten. Dus ik vond het tijd om deze vraag …

“Hoi Francesca, wat is piment, heeft het een specifieke smaak en kan ik het ook vervangen door bijvoorbeeld nootmuskaat of kruidnagel?” Deze vraag krijg ik steeds vaker en dat is ook niet heel gek, want ik gebruik veelvuldig piment in mijn recepten. Dus ik vond het tijd om deze vraag vandaag eens centraal te beantwoorden en daarom duiken we in de wereld van piment.

Wat is piment? Eerst een stukje geschiedenis.

Piment is onder andere ook bekend als ‘all spice’ (de Engelse naam), Jamaicaanse peper en lontai in de Surinaamse keuken. Het zijn onrijp geoogste besjes van de Pimenta officinalis boom die nog groen zijn tijdens het oogsten, en hun kenmerkende donkere kleur krijgen tijdens het drogen. Ze lijken een beetje op peperbesjes (verwar daarmee trouwens niet de smaak), maar zijn iets groter en hebben nog een zichtbare bloemenkroon op ieder bolletje.

Columbus proefde de smaak tijdens een van zijn vele reizen en dacht in eerste instantie een walhalla van diverse specerijen gevonden te hebben in Amerika, maar dat bleek ‘alleen’ piment te zijn. Ware het niet dat piment tonen van meerdere specerijen in zich bleek te hebben en zo was de ‘all spice’ geboren.

Hoe smaakt piment?

Het lijkt wel een kleine smaakkameleon, deze pimentkorrel. Want tijdens het ruiken en proeven ontdek je hinten van kruidnagel, nootmuskaat, foelie en zelfs wat kaneel en een vleugje peper. Enorm kruidig, warm en daardoor een echte alleskunner in de keuken. Niet voor niets is het een van mijn favoriete specerijen in de keuken en vind ik het eigenlijk een raadsel dat het nog maar zo weinig wordt gebruikt.

Koken met piment, wat kun je ermee?

Je kunt de pimentkorrels in z’n geheel gebruiken in gerechten, zoals tijdens het trekken van bouillon of in een stoofschotel. Geef dan wel even aan de tafelgenoten door dat er een ‘smaakbolletje’ (zo noemen mijn kinderen het) in kan zetten, want een pimentbolletje doorbijten is geen grapje.

In mijn saoto soep gaan altijd pimentkorrels, maar ook in een kippensoep is het een geweldige toevoeging. En over stoofvlees gesproken. Hier vind je een heerlijk basisrecept waar ik piment aan heb toegevoegd. Maar ook in mijn hachee gaat altijd een beetje piment. Oh, en gehaktballen met piment zijn ook top.

Tomaten en piment vind ik een waanzinnige combinatie. Het warmkruidige van piment in combinatie met het zoete van de tomaat en wat ui is hemels. Zo maak ik vaak deze gestoofde tomaten met ui en piment als bijgerecht. Maar ook deze jam van cherrytomaten, ciderazijn en piment is top.

Het zal je niet verbazen dat piment veel wordt gebruikt in de Caraïbische keuken en vooral in Jamaica waar deze oorspronkelijk vandaan komt. Piment is dan ook het basisingrediënt voor de Jamaican Jerk marinade. Waarvoor ik zelf (nog) geen recept heb, maar hier kom je vast een heel eind mee. Wel heb ik een recept voor fried chicken waar piment zeker in thuis hoort en in deze linzenstoof met garnalen vind je de Jamaican Jerk specerijenblend terug.

Ook in de Surinaamse keuken wordt veel met piment gekookt. Zo vind je hier mijn recept voor garnalen in masala, hier het basisrecept voor gebakken kip, voeg ik graag piment toe aan mijn nasi en natuurlijk aan mijn zuur van komkommer en ui.

Piment doet het ook heel goed in combinatie met fruit of in zoete baksels. Vooral in de herfst en winter bak ik graag met piment. Gecombineerd met appel of pompoen zoals in deze pompoentaart. En wat denk je van cranberrycompote met amarenekersen en piment? Of voeg eens wat pimentbolletjes toe aan je stoofperen. En natuurlijk mag het niet ontbreken in deze pumpkin spice specerijenmix. Soms zie je weleens recepten voor baksels waar nootmuskaat en kruidnagel aan zijn toegevoegd, zoals deze apple pie. Je kunt dit ook prima vervangen door pimentpoeder.

Piment is ook in poedervorm verkrijgbaar. In gemalen vorm is het makkelijk toe te voegen aan beslag voor een cake of taart of in deeg. Maar ik gebruik het zo ook om mee te bakken met de basis van ui en knoflook voor veel Surinaamse gerechten. Maar eerlijk is eerlijk, in gemalen vorm verliest piment wel snel z’n kracht. Dus het beter om de bolletjes zelf fijn te malen (bijvoorbeeld in zo’n handig, klein elektrisch koffiemalertje). En nog beter is het als je ze eerst even kort roostert in een droge koekenpan op middellaag vuur.

Last but not least zijn hier nog wat verrassende gerechten waar ik ook piment aan heb toegevoegd:

Ik denk dat ik hiermee wel aardig antwoord heb gegeven op de vraag ‘Wat is piment?’ ;-). Gewoon kopen, veel mee experimenteren in de keuken en de kans is groot dat je dan ook helemaal verliefd wordt op deze alleskunner in je gerechten.

Bewaar deze inspiratie op Pinterest

Wil je deze inspiratie opslaan zodat je het later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca, DeedyLicious & Shutterstock

Extra bronnen: Wikipedia, Foodlog, The Spruce Eats

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)