Wil je zelf pizza maken? Ik heb een recept voor zelfgemaakt pizzadeeg voor je, met veel extra tips voor de perfecte pizza.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord pizza
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Rijstijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
8grzout
200mlhandwarm water
300grtarwebloem
60grsemola + extra
4grinstant gist
20grolijfolie extra vergine + extra
Instructies
Los het zout op in het handwarme water.
Schenk het zoute water in de kom van je standmixer en voeg daarna de tarwebloem, 60 gram semola, gist en 20 gram olijfolie toe. Meng het door elkaar door de deeghaak op de laagste stand te laten draaien. Laat daarna circa 10 minuten kneden met de deeghaak. Met de hand kan natuurlijk ook, maar dan ben je zeker 15 minuten bezig. Als het deeg mooi is samengekomen, terug veert en niet meer aan je vingers plakt, zit je goed.
Haal het deeg uit de kom en vorm er snel een bol van. Vet de kom en bol licht in met olijfolie. Leg de bol terug in de kom. Bedek de kom met een schone theedoek of hydrofiele doek die je eerst even licht vochtig maakt en laat circa 2 uur rijzen op een warme plek in de keuken of kamer, of tot het deeg in volume is verdubbeld. Ik gebruik zelf de rijsstand van mijn oven ervoor en dan is het deeg in 45 minuten perfect gerezen. Je kunt de kom ook afgedekt in de oven zetten op 30 - 35 graden (conventioneel). Zeker in koude maanden is dit een uitkomst.
Haal het deeg uit de kom en maak er een staaf van die je in 4 gelijke delen snijdt. Bol ieder stuk op tot een mooi bolletje. Bekleed een bakblik of grote ovenschaal met bakpapier. Leg de bolletjes hierop en kwast ze of besprenkel ze licht met olijfolie. Dek af met de (wederom licht vochtige) doek en laat nog circa 30 minuten zo rijzen. Hierna is je pizzadeeg klaar voor gebruik.
Om het deeg te verwerken tot een pizza strooi je eerst wat semola op je werkvlak. Leg hier een bolletje op. Duw de randen rondom iets naar buiten met je vingers.
Maak het pizzadeeg vervolgens platter door de pizza rond te draaien met vlakke handen op je werkvlak. Je hebt geen deegroller nodig, je handen zijn voldoende.
Bestrijk de bodem daarna met pizzasaus en beleg naar wens (voor kant-en-klare saus is de pizzasaus van Mutti geweldig). Voor een margherita voeg ik alleen nog wat gescheurde stukken buffelmozzarella toe. Daarna kan het afbakken beginnen!
Ik bak mijn pizza’s altijd in de Pizzaiolo (hier vind je de review), maar het kan uiteraard ook gewoon in de oven. Ovenstand tussen de 210 en 220 graden, verwarm ook de bakplaat voor of gebruik een pizzasteen die je hebt voorverwarmd. Baktijd is circa 10 - 12 minuten in de oven. Daarna nog wat verse basilicum erover en je kunt aanvallen.
Notities
Dit recept is voor 4 pizzabodems waarmee je kunt eten met 3 - 4 personen.
Bolletjes die volledig gerezen zijn, kun je in de koelkast zetten tot gebruik (dan rijzen ze niet verder). Bolletjes kunnen ook ingevroren worden. Zorg er wel voor dat ze goed ontdooid en weer volledig op kamertemperatuur zijn voordat je verder gaat.
Als ik de pizza’s in de Pizzaiolo bak, voeg ik altijd blaadjes basilicum toe voordat ze de oven ingaan. Je bakt ze op de houtovenstand maar 2 minuten en dan kan de basilicum niet verbranden. In een oven zou ik ze pas achteraf toevoegen.
Bereiding: 20 minuten + 75 minuten tot 2 uur rijzen