4.34 van 6 stemmen

Basisrecept voor zelfgemaakt pizzadeeg

2 uur 20 minuten
Hoofdgerecht
Italiaans

Sinds ik een echte pizzaoven in huis heb waar ik heel gelukkig mee ben (check ‘m hier), is pizza’s bakken een serieuze aangelegenheid geworden in huize Kookt! En laten we eerlijk wezen, er gaat niets boven zelfgemaakt pizzadeeg. Oké, er is 1 kant-en-klaar merk wat we wel goedgekeurd hebben (die …

Sinds ik een echte pizzaoven in huis heb waar ik heel gelukkig mee ben (check ‘m hier), is pizza’s bakken een serieuze aangelegenheid geworden in huize Kookt! En laten we eerlijk wezen, er gaat niets boven zelfgemaakt pizzadeeg. Oké, er is 1 kant-en-klaar merk wat we wel goedgekeurd hebben (die vind je hier), maar zodra ik de tijd heb, maak ik lekker zelf mijn pizzabolletjes :-).

Omdat het vandaag International Pizzaday is, deel ik met jullie mijn basisrecept voor zelfgemaakt pizzadeeg. Niet door mezelf bedacht, maar deze heb ik geleerd (en daarna nog wat getweakt) tijdens een pizzaworkshop die ik van Sage Appliances kreeg om mijn pizzaoven goed te leren gebruiken. Eenmaal geproefd wil je nooit meer anders, hiermee maak je echt de allerlekkerste Napolitaanse pizza margherita’s! Of iedere andere pizza die je lekker vindt natuurlijk.

In het recept vind je wellicht een onbekend ingrediënt, behalve als je een fervente pizzabakker bent, en dat is semola (of semolina in het Engels). De Nederlandse vertaling is griesmeel en het is meel gemaakt van harde durum tarwe. Als je een klein deel aan je pizzadeeg toevoegt krijg je een lekker knapperige korst en het is ideaal om op je werkblad te strooien als je met het deeg aan de slag gaat, het plakt daardoor veel minder! Ik koop zelf altijd semola in de supermarkt van De Cecco, maar je kunt het ook bij tropische supermarkten vinden of bij Italiaanse delicatessenwinkels.

Het goed kneden en laten rijzen is ook essentieel voor een goed werkbaar deeg. Deeg wat trouwens altijd wel ietsje terug veert, dat hoort bij echt pizzadeeg. Als je het op kamertemperatuur (dus altijd 2 uurtjes voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast halen) gaat verwerken kun je het deeg het beste met je handen ‘stretchen’ zoals ze dat zo mooi noemen. Daarmee kun je het makkelijk in een goede, ronde vorm krijgen. Vergeet dus bij deze de deegroller. Kom, we gaan pizza’s maken!

Ingrediënten

  • 8 gr zout
  • 200 ml handwarm water
  • 300 gr tarwebloem
  • 60 gr semola + extra
  • 4 gr instant gist
  • 20 gr olijfolie extra vergine + extra

Aan de slag!

  • Los het zout op in het handwarme water.
  • Schenk het zoute water in de kom van je standmixer en voeg daarna de tarwebloem, 60 gram semola, gist en 20 gram olijfolie toe. Meng het door elkaar door de deeghaak op de laagste stand te laten draaien. Laat daarna circa 10 minuten kneden met de deeghaak. Met de hand kan natuurlijk ook, maar dan ben je zeker 15 minuten bezig. Als het deeg mooi is samengekomen, terug veert en niet meer aan je vingers plakt, zit je goed.
  • Haal het deeg uit de kom en vorm er snel een bol van. Vet de kom en bol licht in met olijfolie. Leg de bol terug in de kom. Bedek de kom met een schone theedoek of hydrofiele doek die je eerst even licht vochtig maakt en laat circa 2 uur rijzen op een warme plek in de keuken of kamer, of tot het deeg in volume is verdubbeld. Ik gebruik zelf de rijsstand van mijn oven ervoor en dan is het deeg in 45 minuten perfect gerezen. Je kunt de kom ook afgedekt in de oven zetten op 30 - 35 graden (conventioneel). Zeker in koude maanden is dit een uitkomst.
  • Haal het deeg uit de kom en maak er een staaf van die je in 4 gelijke delen snijdt. Bol ieder stuk op tot een mooi bolletje. Bekleed een bakblik of grote ovenschaal met bakpapier. Leg de bolletjes hierop en kwast ze of besprenkel ze licht met olijfolie. Dek af met de (wederom licht vochtige) doek en laat nog circa 30 minuten zo rijzen. Hierna is je pizzadeeg klaar voor gebruik.
  • Om het deeg te verwerken tot een pizza strooi je eerst wat semola op je werkvlak. Leg hier een bolletje op. Duw de randen rondom iets naar buiten met je vingers.
    basisrecept voor zelfgemaakt pizzadeeg 6 1
  • Maak het pizzadeeg vervolgens platter door de pizza rond te draaien met vlakke handen op je werkvlak. Je hebt geen deegroller nodig, je handen zijn voldoende.
    basisrecept voor zelfgemaakt pizzadeeg 7 1
  • Bestrijk de bodem daarna met pizzasaus en beleg naar wens (voor kant-en-klare saus is de pizzasaus van Mutti geweldig). Voor een margherita voeg ik alleen nog wat gescheurde stukken buffelmozzarella toe. Daarna kan het afbakken beginnen!
  • Ik bak mijn pizza’s altijd in de Pizzaiolo (hier vind je de review), maar het kan uiteraard ook gewoon in de oven. Ovenstand tussen de 210 en 220 graden, verwarm ook de bakplaat voor of gebruik een pizzasteen die je hebt voorverwarmd. Baktijd is circa 10 - 12 minuten in de oven. Daarna nog wat verse basilicum erover en je kunt aanvallen.

Notities

  • Dit recept is voor 4 pizzabodems waarmee je kunt eten met 3 - 4 personen.
  • Bolletjes die volledig gerezen zijn, kun je in de koelkast zetten tot gebruik (dan rijzen ze niet verder). Bolletjes kunnen ook ingevroren worden. Zorg er wel voor dat ze goed ontdooid en weer volledig op kamertemperatuur zijn voordat je verder gaat.
  • Als ik de pizza’s in de Pizzaiolo bak, voeg ik altijd blaadjes basilicum toe voordat ze de oven ingaan. Je bakt ze op de houtovenstand maar 2 minuten en dan kan de basilicum niet verbranden. In een oven zou ik ze pas achteraf toevoegen.
  • Bereiding: 20 minuten + 75 minuten tot 2 uur rijzen

Recept: Francesca & Sage Appliances, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)