FormuleKip Monza: BBQ flavoured mini pizza’s van Shaiff
Voor de Grandprix van Monza in Italië maakte Shaiff BBQ flavoured mini pizza’s van de barbecue. Met onder andere smokey pizzasaus en BBQ kip.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, pizza
Voorbereidingstijd 2 uuruur15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 3 uuruur45 minutenminuten
Porties 16stuks
Ingrediënten
Voor de marinade:
bakolijfolie
1elpaprikapoeder, zoet
2tlItaliaanse kruiden
1tlkipkruiden, of ieder andere BBQ blend die je in huis hebt
1eltruffelmayonaise (Jean Bâton), of meer als je het echt lekker vindt
gerookt zeezout
400grkippendijen
2teentjesknoflook, grof gehakt
1kleineui, grof gehakt
Voor de pizzasaus:
bakolijfolie
1ui, fijngehakt
4teentjesknoflook, fijngehakt
1elpaprikapoeder, zoet
(gerookt) zeezout
1blik (400 gr)Mutti Cerises tomaten, maar een blik gepelde tomaten werkt ook
100grsmokey barbecuesaus, bijvoorbeeld de Blues Hogs Smokey Mountain BBQ saus of de Remia Black Jack Smokey BBQ saus
2tlgedroogde Italiaanse kruiden
zwarte peper
Voor de pizza’s:
2rollenpizzadeeg, rond!, of maak zelf je pizzadeeg (zie de notities)
handig om te hebben: semola: dat is tarwegriesmeel wat ervoor zorgt dat je pizzadeeg minder plakt op je pizzasteen. In de notities vind je een linkje naar meer informatie.
1zakjegeraspte mozzarella of 1 zakje mini mozzarella bolletjes
optioneel: blikje maiskorrels, uitgelekt
wat blaadjes verse basilicum
Instructies
Maak een marinade van een scheut bakolijfolie, de paprikapoeder, Italiaanse kruiden, kipkruiden, truffelmayo en een snuf zout. Meng met de (hele) kippendijen, knoflook en ui in een schaal en meng goed door elkaar. Dek de schaal af en laat 2 uur marineren in de koelkast. Langer mag altijd, maar 2 uur is in dit geval prima.
Mocht je zelf je pizzadeeg willen maken, dan is dit het juiste moment ervoor. In de notities vind je een linkje naar het recept.
Wat je wel zelf gaat maken is de smokey pizzasaus. Zet een sauspan op middellaag vuur en schenk een scheut bakolijfolie erin. Voeg de ui, knoflook, paprikapoeder en een snufje zout toe en laat 5 minuten fruiten op laag vuur zodat de knoflook niet kan verbranden. Roer regelmatig.
Schenk de cerise tomaten uit het blik erbij en voeg de barbecuesaus en Italiaanse kruiden toe. Roer door en laat 10 minuten pruttelen zonder deksel. Zo kan de saus mooi inkoken.
Proef na 10 minuten en voeg naar smaak nog zout en peper toe. Laat vervolgens nog 2 minuten pruttelen.
De kippendijen ga je grillen op de barbecue. Ik gebruikte zelf ons spit ervoor, maar je kunt ze ook grillen op je rooster (direct vuur). Stook de barbecue daarvoor op naar een temperatuur van 180/190 graden. Dep de kippendijen eerst droog met keukenpapier en gril ze daarna om en om gaar. In 8 tot 10 minuten ben je daarmee klaar. Laat ze daarna iets afkoelen en zet je partner aan het werk om ze in dunne reepjes te plukken.
Voor het maken van de mini pizza’s bouw je je barbecue om tot pizza oven met een hitteschild en pizzasteen. Stook ‘m op tot circa 275 graden. Bakken in de oven kan ook, maar dan moet je zelf even uitzoeken hoe dat werkt ;-).
Rol de pizzabodem uit en laat op kamertemperatuur komen. Maak met een steker 8 rondjes van circa 8 tot 10 cm uit iedere bodem. Het deeg wat je overhoudt kun je nog een keer kneden en uitrollen voor extra mini bodems.
Tip: wij strooien lichtjes wat semola over de mini bodems en laten ze dan aan de bovenkant iets uitdrogen. Daarna draaien we ze om en dan plakken ze niet meer aan de onderkant. Scheelt een hele hoop frustratie met die mini dingen ;-).
Beleg iedere mini bodem royaal met je smokey pizzasaus en daarop wat reepjes BBQ kip. Strooi er wat geraspte mozzarella of gescheurde mozzarellabolletjes over. Bak ze per 8 op je pizzasteen in 8 - 10 minuten (maar hou de garing vooral zelf ook goed in de gaten). Wij vonden ze met wat extra maiskorrels ook erg lekker.
Garneer met wat blaadjes basilicum en serveer ze op een grote schaal. Buon appetito!
Notities
Met dit recept maak je minimaal 16 mini pizza’s voor tijdens de race.
Wil je zelf je pizzadeeg maken dan vind je hier het recept ervoor.