Zelf pizza maken

Pizza maken hoeft niet duur te zijn! We hebben dag 2 voor 5 euro namelijk overleefd. En hoe! Jonge jonge, wat hebben wij lekker gegeten zeg. Ik ben wel iets over mijn budget heen gegaan, maar liefst 0,36. Maar dat kwam door mijn enthousiasme tijdens het beleggen van de pizza’s. Ik vond nog wat champignons en spinazie in de koelkast en dat leidde tot de budgetoverschrijding. Maar, geen man overboord. Want gisteren heb ik bespaard en het gerecht van dag 3 blijft ook onder de 5 euro. Dus ik zit nog goed.

Pizza maken

Pizza maken

Maar even terug naar die pizza. We hebben dus zelf pizza gemaakt en had ik al gezegd dat die lekker waren? Ik heb voor het eerst een recept van Es Factory gebruikt. Sowieso is de site van Es een enorme aanrader om eens een kijkje te nemen, want zij kan serieus koken! Voor een zelfgemaakte pizza was dit het lekkerste deeg wat ik ooit heb gemaakt, dus die blijft erin.

De totale maaltijd heeft 5,36 gekost. We hebben uiteindelijk 2 pizza’s gebakken met verschillende toppings. Maar er was nog genoeg over om nog een 3e te bakken. De 3e bol deeg heb ik ingevroren. Lekker makkelijk, daar kan ik nog eens een plat broodje of een pizza van bakken. Voor de toppings heb ik gebruik gemaakt van dingen die ik al in huis had, of ik heb wat gepikt van ingredienten die ik nodig had voor de andere dagen. Want je hebt niet heel veel nodig om een pizza te beleggen. Dus daar hoef je ook niet echt apart voor in te kopen.

Wel een belangrijk puntje en dat is tijd. Zelf pizza maken doe je niet even snel als je ook nog het deeg moet maken. Want dit moet een uur rijzen. Maar je kunt het deeg ook prima voorbereiden in het weekend en dan invriezen. Door de weeks hoef je het dan alleen nog maar uit te rollen, te beleggen en 10-15 minuten in de oven te doen.

Ik beloof dat als je eenmaal deze pizza hebt geproefd dat je nooit meer pizza wilt bestellen!

Wat je nodig hebt voor 3 zelfgemaakte pizza’s

voor het pizzadeeg:
– 500gr tarwebloem
– 300ml water
– 7gr gist (1 zakje)
– 1tl gedroogde oregano
– 10gr zout
– olijfolie

voor de tomatensaus:
– 1/2 ui
– 3 teentjes knoflook
– 140gr tomatenpuree
– 4 tomaten
– snuf oregano
– peper
– zout
– olijfolie

om te beleggen (puur ter inspiratie, bedenk zelf wat je lekker vindt):
– rode ui
– champignons
– mozzarella
– basilicum
– salami
– paprika
– spinazie
– geraspte belegen kaas

De bereiding

Meng de gist, oregano en zout door de tarwebloem en voeg daarna het water toe. Kneed met de hand tot een soepel deeg. In eerste instantie plakt het een beetje, maar dat gaat later weg. Blijf zeker een minuut of 5 doorkneden. Maak er daarna een bal van. Vet een grote kom in met een dun laagje olijfolie en smeer de bal ook heel lichtjes in. Leg de bal in de kom en dek af met huishoudfolie. Laat dit een uurtje staan op het aanrecht totdat de bal in volume verdubbeld is.

het deeg voor pizza maken

In de tussentijd kun je de tomatensaus maken. Deze is trouwens ook perfect voor te bereiden en in te vriezen. Hak de ui en knoflook helemaal fijn en snijd de tomaten in kleine stukjes. Verhit een klein scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook totdat het zacht is. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten op zacht vuur. Als het dreigt aan te bakken voeg dan een heel klein scheutje water toe (niet teveel!). Daarna komen de stukjes tomaat erbij en dit laat je een minuut of 10-12 zachtjes bakken. Als de tomaat helemaal zacht is, is het klaar. Je kunt de saus daarna pureren met een staafmixer of zo laten. Ik heb gekozen voor het laatste. Breng de saus op smaak met oregano, peper en zout en laat afkoelen.

Verwarm de oven zeker 20 minuten voor op 225 graden. Zet het bakblik waar je straks de pizza’s op legt in de oven zodat deze ook flink heet wordt.

Als het deeg klaar is, leg je het op je werkvlak en sla je eerst even het lucht uit het deeg. Paar flinke klappen werken daarvoor prima. Snijd het deeg in 3 gelijke stukken. Met een deegroller maak je een ronde (of vierkant of rechthoekig) dunne plak. Rol de zijkanten weer een klein beetje op zodat deze straks dikker worden in de oven. Leg de plak op een stuk bakpapier en dan is het tijd om te beleggen.

Beleg de pizza met wat jij lekker vindt, maar houdt je altijd aan 2 regels (met dank aan Es):
– Gebruik niet teveel tomatensaus
– Beleg niet te dik

Ik heb 2 pizza’s gemaakt. Eentje met tomatensaus, rode ui, champignons en daarover wat gescheurde mozzarella. Nadat deze uit de oven kwam, heb ik er ook nog wat verse basilicum over gestrooid.

zelf pizza maken

De tweede pizza was met tomatensaus, salami, geraspte belegen kaas, paprika, spinazie en ook nog wat gescheurde mozzarella (er was nog wat over van pizza 1).

Schuif de pizza met bakpapier en al op de hete bakplaat en bak ze in circa 15 minuten gaar en knapperig. Als de randjes en kaas bruin worden dan heb je goede kans dat je pizza klaar is!

zelfgemaakte pizza

En daarna genieten van je overheerlijke zelfgemaakte pizza! Oh, en die kleine jongen van ons? Die vond het zo lekker dat de tomatensaus tot in zijn oren zat 🙂

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zelf pizza maken”

 1. Hmm deze pizza ziet er heerlijk ut Francesca! Ik ben gek op zelf gemaakt pizza’s, maar vind het moeilijk de korst lekker knapperig te krijgen, was het bij jou goed gelukt?

  1. Hey Door, ik zie nu pas dat ik nooit op je vraag had gereageerd! Bij mij was de bodem erg goed gelukt. Twee belangrijke dingen daarbij zijn: 1) niet teveel saus en beleg op je pizzabodem doen en 2) in een hele hete oven bakken en je bakplaat mee verwarmen. Ben benieuwd hoe het jou vergaat 🙂

 2. Wat een leuke post!
  Gehakte knoflook door het deeg is ook lekker! En pizza is zo’n lekker ‘koelkast-opruim-recept’.
  Het deeg is trouwens 3 dagen goed te houden in de koelkast. Direct na het kneden in de koelkast zetten.
  😉

 3. Super lekker! Favoriet bij man en kinderen. Ze lusten geen andere pizza meer. Bedankt voor het recept!!

 4. Francesca,

  Geweldige pizza, dit is m’n signature dish geworden in de familie (heb uw recept als bron genoemd 😉) Veel dank voor dit recept!

 5. Nou de oven staat aan en de pizza’s staan klaar! Ben heel benieuwd of het allemaal gelukt is 🙂

 6. Vraagje… Ik weet dat er in brood (dus ook pizzabodems) zout moet zitten, maar hoeveel is echt nodig? 500g bloem en 10g zout, dat is 2%. Als de kleine 100g eet, is dat al 2 g zout van de bodem, laat staan van de andere ingrediënten of al het andere wat ze op een dag eet. Hoeveel is voor de smaak, en hoeveel is essentieel? Is een zoutarme variant mogelijk? Bedankt.

 7. Hmmm wat een goed recept joh! Ik heb eerste instantie zo een pakje van de ah geprobeerd, ik was er niet tevreden over
  En toen dacht ik maak alles gewoon zelf! Van het deeg tot de saus….. En toen ben ik een recept op internet gaan zoeken, maar vele recepten klopten voor gevoel niet! En toen kwam ik bij Francesca terecht, en dacht ik dit is het gewoon! Alles klopte! Alles werkte! Het deeg was heerlijk, de saus was verrukkelijk, pizza kaas was op dus heb ik gratine kaas gebruikt en mozzarella. Twee soorten gemaakt Salami, en een mix met fijn gesneden groente en vlees, Kipfile (beleg) Salami, drie kleuren paprika en champignons VERRUKKELIJK

 8. Hallo Francesca het recept is prima, maar het meel stijft niet op in de bol blijft klef. Ik doe er daarna ca. 150 gram bloem. Bol daarna in de vriezer tot hij bijna hard is dan uitrollen op glad en koel marmeren aanrecht met meel bedekt: Resultaat is prima daarna. Waaarom en hoe. Groetjes Herman in Alicante Spanje .

  1. Beste Francesca
   Mijn zus en ik hebben vandaag jou recept gebruikt om voor de eerste keer zelf pizza te maken en het was echt geweldig! Dankjewel voor het geweldige recept!

 9. Vanavond de pizza (bodem) gemaakt volgens jouw recept. VERRUKKELIJK!!! DIT is écht een super lekker en goed recept. De bodem was mooi luchtig. De saus was erg smaakvol en stevig. En… ik heb goed naar je advies geluisterd: niet teveel saus en niet teveel beleg (maar wél voldoende). Deze komt in mijn recepten-boek. Dankjwel 🙂

 10. Bedankt voor het delen van dit recept! Ik heb het al een paar keer gemaakt en vanavond staat dit recept weer op het menu. Wij houden van pittig dus aan de tomatensaus voeg ik altijd nog een theelepeltje sambal of gemalen chilipeper in olie toe.
  Ik ga het deeg vanavond met mijn nieuwe planetary mixer kneden. Ik ben erg benieuwd of het deeg net zo goed gaat lukken als met de hand gekneed.
  Als alles goed gaat hebben we weer een feestmaal 🙂

 11. Hoi Francesca, het is inderdaad de allerlekkerste pizza die we gehad hebben! Zowel mijn vader en man willen niets anders meer 🙂
  Heb je ook tips voor mij en mijn kinderen huis we het deeg iets gemakkelijker uitrollen? En vervolgens overhevelen naar een bakplaat?

 12. Inmiddels de pizza bodem gemaakt. Ons ‘deeg’ was zo waterig dat we er nog een heleboel bloem bij gedaan hebben.. we hebben ons aan het recept gehouden. Nu maar afwachten op de rest

 13. Beste Francesca
  Mijn zus en ik hebben vandaag jou recept gebruikt om voor de eerste keer zelf pizza te maken en het was echt geweldig! Dankjewel voor het geweldige recept!

Reacties zijn gesloten.