Deze orzo met pesto, Honingtomaten en asperges heb je in een handomdraai gemaakt. En smaakt heerlijk met een stukje gebakken kabeljauw erbij waar ik ook nog wat verse citroen over heb geraspt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Zomer
Trefwoord Honingtomaten, orzo, pesto
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Servings 4personen
Ingrediënten
275grorzo (regulier of volkoren, zie ook de notities)
zout
400grgroene asperges, plakje van de onderkant gesneden en in grove stukken
olijfolie
1ui, gesnipperd
1teentjeknoflook, fijngehakt
1tlgedroogde rozemarijn (kun je ook vervangen door oregano)
150grpesto, (gekocht of zelfgemaakt, zie de notities voor mijn recept)
1citroen, sap en rasp
400 - 600grkabeljauwfilet op vel (100 - 150 gr per persoon)
zwarte peper
boter
180grLooye Honingtomaten, gehalveerd
Instructies
Bereid de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook 10 minuten in ruim kokend water met een snuf zout. Voeg de laatste 5 minuten de groene asperges toe en blancheer die mee in het kokende water. Giet daarna af.
Verhit ondertussen een hapjespan en schenk hier 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui voor 5 minuten met een snufje zout op laag vuur en voeg daarna de knoflook en rozemarijn toe. Bak dit 1 minuut mee.
Voeg de orzo en asperges toe aan de hapjespan samen met de 150 gr pesto en het sap van een ½ citroen. Roer alles rustig door en verwarm goed voor een paar minuten. Roer op het laatst de Honingtomaten erdoor, proef en voeg naar smaak nog citroensap, peper en/of zout toe.
Leg ondertussen de kabeljauwfilet op een snijplank en dep droog met keukenpapier. Bestrooi aan beide zijden met zout en peper.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en smelt daarin een klontje boter. Schenk er een royale scheut olijfolie bij en leg de kabeljauw op de velkant in het hete vet. Laat de kabeljauw rustig liggen voor een minuut of 5. Als je naar de zijkant van de moot kijkt, zie je hoe de kabeljauw aan het garen is. Als deze tot ongeveer halverwege gegaard is, draai je de moot (of moten) om en zo laat je hem nog circa 2 minuten liggen. Haal daarna uit de pan. Als de kabeljauw mooi openvalt als je zachtjes op de bovenkant duwt dan is deze gaar. Let op: hoe groter je moot is (dus stel dat je een volledige moot van 400 gram hebt) hoe langer de garing duurt. Als je 4 mootjes van 100 gram hebt, zal de kabeljauw sneller garen. Dus kijk niet alleen naar de tijd, maar ook naar je kabeljauw als je deze aan het bakken bent.
Serveer de orzo met pesto in een diep bord met een mootje kabeljauw erop. Garneer met nog wat citroenrasp en zwarte peper en serveer.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt zelf kiezen voor gewone of volkoren orzo. Ik ontdekte de laatste onlangs (Lassie had me er een pak van opgestuurd) en daar was ik heel enthousiast over. Dit wordt mijn standaard orzo voor doordeweeks.