Zuurdesem toast met geitenkaas, geroosterde druiven & tijmhoning
Wat een plaatje van een voorgerecht is deze zuurdesem toast met geitenkaas! Met ook nog eens een explosie van smaken door de knapperige toast, romige geitenkaas, frisse druiven, het zoetje van de honing en de kruidigheid van de tijm.
Gang Voorgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord Brood, druiven, geitenkaas
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Servings 6personen
Ingrediënten
250grwitte en blauwe druiven
olijfolie
witte balsamicoazijn
honing
zout
zwarte peper
6takjestijm
6plakkenzuurdesembrood
200grzachte romige geitenkaas, op kamertemperatuur
Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Was de druiven en dep ze droog. Meng ze op het bakpapier met een scheutje olijfolie, 2 tl witte balsamicoazijn, 2 tl honing, zout, zwarte peper en 4 takjes tijm.
Rooster 20 - 30 minuten tot ze zacht beginnen te worden en licht karamelliseren. De tijd is afhankelijk van hoe groot en stevig de druiven zijn. Laat daarna afkoelen tot lauw.
Kwast het zuurdesembrood licht in met olijfolie en grill in een grillpan of onder de contactgrill tot het brood goudbruin en knapperig is. Halveer de plakken.
Smeer de plakken zuurdesem toast in met geitenkaas en verdeel over een grote schaal of over 6 kleine bordjes.
Verdeel hierover de lauwwarme geroosterde druiven en garneer met sliertjes honing, wat gehakte pecannoten, verse blaadjes tijm, wat citroenrasp en zwarte peper. Serveer met een glas Lindeman’s Bin 65 Chardonnay die perfect matcht met de romige geitenkaas en citrus.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 6 personen.
Dit gerechtje kun je in een verkleinde vorm ook leuk als hapje serveren bij de kerstborrel.
De druiven kun je al een dag eerder roosteren en afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ze tot lauwwarm vlak voordat je gaat beleggen: 5 minuten op 180 graden of 30 seconden in de magnetron.
Het zuurdesembrood rooster je pas op het laatste moment, anders wordt het te hard.