Voor dit Surinaamse gehakt stoof je gehakt met onder andere ui, knoflook, piment, tomaat, laurier en ketjap. Met als resultaat een volle smaak en rijke saus die goed combineert met witte rijst en gestoomde broccoli of andere groene groenten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord broccoli, gehakt, rijst
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
stoommandje
Ingrediënten
1flinke ui
4teentjesknoflook
plantaardige olie
1klontjeboter (circa 10 gr)
1maggiblokje (1 klein vierkant blokje uit de gouden wikkel)
Hak de ui en knoflook helemaal fijn, dat kun je ook met een hakmolentje doen.
Verhit een braadpan of hapjespan op middellaag vuur en schenk hier een scheutje olie in en voeg een klontje boter toe. Fruit hierin de ui en knoflook voor 5 minuten.
Verkruimel daarna het maggiblokje erboven en voeg de pimentpoeder, tomatenpuree en stukjes trostomaat toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten op middellaag vuur terwijl je geregeld roert.
Voeg het gehakt toe met een snufje zout en zwarte peper, zet het vuur wat hoger en rul het gehakt gaar.
Schenk het water in de pan, voeg de 1 eetlepel zoete ketjap en ½ eetlepel sojasaus toe en leg het laurierblad in de saus. Laat 30 minuten sudderen met de deksel iets schuin op de pan.
Roer daarna door, proef en breng naar wens verder op smaak met ketjap (voor een zoetje), zout en/of zwarte peper. Laat daarna nog 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan zodat de saus iets kan inkoken.
Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en optioneel de stronk in stukjes (zie tip in de notities). Stoom de broccoli op het laatst in 8 - 10 minuten gaar. Strooi ook nog wat zout erover in het mandje. Een scheutje sesamolie op het laatst erover is ook heel lekker.
Serveer het gehakt met de witte rijst, gestoomde broccoli en optionele overige bijgerechten.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Als je de stronk van de broccoli schilt en in stukjes snijdt, kun je deze ook perfect mee stomen. Deze stukjes zijn wat harder dus die doe je 5 minuten eerder in het stoommandje en daarna komen pas de roosjes erbij.
Ben je meer een snijbonenfan? Serveer dan deze gestoofde snijbonen erbij. Of maak een combinatie met de broccoli zoals ik deed.