Zuur van komkommer en rode ui

In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami. Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren, mits je steeds schone lepels gebruikt om het zuur uit het bakje te scheppen.

Wat je nodig hebt voor circa 6 personen als bijgerecht

200ml water
– snufje zout
– 4el suiker
– 250ml (biologische) azijn
– 1 komkommer
– 1 rode ui
– 8 pimentbolletjes
– 2 kruidnagels

Wat je in ieder geval gaat doen

Breng het water aan de kook met het suiker en zout. Zodra de suiker helemaal is opgenomen, zet je het vuur uit. Schenk de azijn erbij, roer door en laat afkoelen.

Snijd de komkommer in halve maan stukjes en de rode ui in grove kwart ringen.

Neem een bak en meng daarin de komkommer, rode ui, het azijnmengsel, de pimentbolletjes en de kruidnagels. De komkommer en ui moeten helemaal onder het vocht staan.

Ik maak dit altijd 1 dag van te voren klaar en laat het dan intrekken in de koelkast. Je kunt het ook buiten de koelkast bewaren, maar dan worden de groenten wat zachter.

Wat je eventueel ook nog kunt doen:
Hou je van spicy? Voeg dan ook nog een gele adjuma peper toe. Verwijder eerst de zaadlijsten en voeg dan wat grove stukken toe aan het mengsel.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Zuur van komkommer en rode ui. In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami. Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zuur van komkommer en rode ui”

  1. OMG… Can’t wait to try this recipe. I live in Canada, but grew up in Holland. TIJNS broodje kabeljauw was me favoriet.. cant wait to preparw this and Have my Canadian West inidian friwnsa try it.. there is nithing like it here.. salt Fish with Aki.. is as close as i get..lol

  2. Heerlijk zuur! Lekker in combinatie met jouw Surinaamse bami en kipsate. Vandaag hebben we er Indische gehaktballetjes bij.

    Wordt weer smullen 😄

  3. Hallo Francesca,
    Wij zijn dol op jouw recept van zuur van komkommer en rode ui! Heerlijk!
    Ook de bakkeljauw en sauto soep recepten zijn overheerlijk! Dank je wel!