Speciaal voor de feestdagen vertaalde mijn Mr. zijn favoriete Surinaamse gerechten door tot Surinaamse amuses. Je vindt hier de recepten voor soesjes gevuld met BBQ kip kerriemousse en glaasjes met saotogelei en aardappel-selderijcrunch.
2kleine maggiblokjes, verkruimeld (of vervang door zout)
½tlpimentpoeder
1eltomatenpuree
1/2trostomaat, in kleine stukjes
400grkipfilet, in kleine blokjes
1,5elSurinaamse masala specerijen, van H. Nandan (supermarkt) of uit de toko
150mlwater
1/2elverse selderij, fijngehakt
zwarte peper
2elroomkaas
¼komkommer, zonder zaadlijsten
¼rode ui
rijstazijn
Voor de sauto gelei
1zakjeDr. Oetker Vegatine
200mlsaoto bouillon, recept via de link, maar je kunt het ook kopen bij een Surinaamse toko
zout
2elsaoto mix van aardappeltjes en vermicelli
1elgebakken uitjes
1tlfijngehakte bladselderij
Instructies
Voor de BBQ kip kerrie soesjes
Ga naar de site van Rutger Bakt (zie notities) en volg zijn recept voor de soesjes. Daarmee worden ze perfect. Wij hadden dat vierde ei echt nodig voor een goed spuitbaar deeg. Voor kleine soesjes als amuse spuit je ze op bakpapier met een diameter van circa 3 cm, ze worden nog iets groter in de oven. Je bakt ze ongeveer 20 - 25 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven, laat ze afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht tot het vullen. Je kunt ze al een dag eerder bakken. Vraag ons even niet meer hoeveel je ermee kunt maken, we zijn vergeten te tellen. Het zijn er genoeg voor de hoeveelheid kip kerriemousse die je gaat maken ;-). Je maakt er zeker 24 mini soesjes mee.
Gebruik mijn recept (zie notities) voor de kip kerrie van de barbecue. Ik ben nu uitgegaan van de helft van mijn recept. Je kunt ook de volledige hoeveelheid maken (als je toch bezig bent) en de andere helft invriezen voor later. Proef tussentijds goed en zorg dat het goed op smaak is, voeg eventueel extra zout en peper toe.
Als de kip kerrie klaar is schep je het over in een vergiet. Vang het kookvocht op.
Meng de uitgelekte kip kerrie in de keukenmachine met 6 eetlepels van het kookvocht en 2 eetlepels roomkaas. Maal helemaal fijn tot een romige kip kerriemousse. Voeg eventueel extra kookvocht toe als het nog te droog is. Schep daarna over in een spuitzak met het soezenvulmondje.
Kook het overgebleven kookvocht in tot een mooie, stevige saus.
Snijd de komkommer en rode ui in flinterdunne reepjes en meng met een scheutje rijstazijn. Laat minimaal 1 uur marineren.
Om de soesjes te vullen met de kip kerriemousse steek je het soezenvulmondje in de onderkant van een soesje en daarna spuit je het soesje helemaal vol met de kip kerriemousse. Herhaal dit met de overige soesjes tot alle mousse op is. Leg ze op een schaal en schep een dotje van de ingekookte kerriesaus bovenop en garneer dit met een reepje zoetzure komkommer en rode ui. Serveer op kamertemperatuur.
Voor de saoto gelei
Meng de vegatine in een pannetje met 100 ml koud water en verwarm. Voeg daarna toe aan de (warme) saoto bouillon en meng. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. De smaak wordt namelijk iets vlakker door de toevoeging van de vegatine met water. Laat iets afkoelen en schenk over in 6 - 8 mooie glaasjes. Dek ieder glaasjes af met vershoudfolie en zet in de koelkast om op te stijven. In 2 uur zijn ze goed.
Hak vlak voor serveren de saoto mix grof met de gebakken uitjes en roer de fijngehakte selderij erdoor. Garneer ieder glaasje ermee en serveer.
Tip: wil je de saoto gelei wat minder stijf hebben? Meng dan 300 ml saoto met 1 zakje vegatine en 100 ml water. Breng ook goed verder op smaak.
Notities
Met dit recept maak je circa 24 soesjes en 6 - 8 glaasjes met saoto gelei.