4 van 5 stemmen

Surinaamse kip kerrie van de barbecue

1 uur 20 minuten
Hoofdgerecht
Surinaams

De tijd dat ik dacht dat barbecueën alleen iets was voor het zonnige voorjaar of de zomer is voor altijd voorbij. Sinds wij een buitenkeuken hebben met een kamado barbecue, wandel ik namelijk geregeld naar buiten om ook in de herfst en straks in de winter iets lekkers te koken. …

De tijd dat ik dacht dat barbecueën alleen iets was voor het zonnige voorjaar of de zomer is voor altijd voorbij. Sinds wij een buitenkeuken hebben met een kamado barbecue, wandel ik namelijk geregeld naar buiten om ook in de herfst en straks in de winter iets lekkers te koken. Zoals ik laatst nog deed toen het zelfs regende buiten. Met een jas aan en een kopje koffie erbij ging ik onze heerlijke Surinaamse kip kerrie van de barbecue maken.

Een gerecht wat mijn Mr. al een keer had gemaakt, en wat ontzettend lekker was, maar hij had uiteraard het recept niet voor me opgeschreven. Dus ik ging aan de slag om het recept te finetunen, op een zondagochtend in de regen dus. Maar gelukkig hebben we een overkapping ;-). Was zeker geen straf en we hebben gesmuld! Vandaag deel ik het recept van deze kip kerrie van de barbecue met jullie.

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 kleine maggiblokjes, verkruimeld (of vervang door zout)
  • 1 tl pimentpoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 trostomaat, in kleine stukjes
  • 800 gr kipfilet, in kleine blokjes
  • 3 el Surinaamse masala specerijen, toko
  • 300 ml water
  • optioneel: 1 Madame Jeanette of Adjuma peper, voor de liefhebbers van pit
  • 1 el verse selderij fijngehakt
  • zwarte peper

Ook nodig

  • hickory houtsnippers
  • (gietijzeren) rooster, grote gietijzeren skillet of een hittebestendige wokpan optioneel

Aan de slag!

  • Vul de je barbecue met houtskool en strooi er een hand hickory houtsnippers over. Verwarm daarna tot 180 °C. Plaats het rooster en zet daarop een grote gietijzeren skillet of, zoals in mijn geval, deze wokpan. Dit vind ik echt een ideale pan om te gebruiken voor dit soort gerechten. Sluit het deksel en zorg dat de pan goed verhit wordt.
  • Zet in de tussentijd al je ingrediënten, gesneden en al, klaar naast de barbecue.
  • Open het deksel en schenk, voorzichtig (druppel geen olie op je vuur uiteraard), een scheutje zonnebloemolie in de (wok)pan. Fruit hierin de uien, knoflook, maggiblokjes en pimentpoeder tot het goed gaat geuren. Je moet regelmatig roeren, maar er komt natuurlijk veel hitte vanaf. Daarom gebruik ik altijd een lange spatel en doe deze handschoen aan. Sluit tussentijds altijd even de deksel zodat er niet teveel warmte ontsnapt.
    surinaamse kip kerrie van de big green egg 6 1
  • Voeg de tomatenpuree en gesneden tomaat toe en roerbak dit 1 minuut.
  • Daarna komt de kipfilet en masala specerijen erbij. Roerbak dit tot de kip is dichtgeschroeid en een beetje bruin is.
  • Schenk water in de (wok)pan tot de kip net onder staat en roer rustig door. Sluit de deksel en laat de kip kerrie 45 - 60 minuten pruttelen op een temperatuur tussen de 150 en 180 graden. Dit luistert niet zo nauw. Roer af en toe even door.
    surinaamse kip kerrie van de big green egg 5 1
  • Tip: Hou je van pittig? Dan is dit het moment om een Madame Jeanette of Adjuma peper in de pan erbij te leggen zodat deze mee kan pruttelen. Als je deze heel laat dan geeft het een subtiele smaak af, roer je deze op het einde kapot dan wordt het gerecht goed pittig.
  • Als de kip kerrie mooi mals is, is deze klaar. Breng op smaak met zwarte peper en roer als finishing touch de gesneden bladselderij erdoor.
  • Serveer de Surinaamse kip kerrie van de barbecue met je bijgerechten naar keuze en geniet!
    surinaamse kip kerrie van de big green egg 2 2

Notities

  • Dit gerecht is een hoofdgerecht voor 4-6 personen.
  • Serveer erbij: witte rijst,zuur en een groente bijgerecht zoals gestoofde kousenband of snijbonen, roergebakken spinazie of bitawiri
  • Hou je van pittig? Dan kun je bij stap 6 een Madame Jeanette of Adjuma peper in de pan erbij te leggen zodat deze mee kan pruttelen. Als je deze heel laat dan geeft het een subtiele smaak af, roer je deze op het einde kapot dan wordt het gerecht goed pittig.
  • Ik gebruik deze wokpan.
  • Ik raad deze handschoen aan.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca