Surinaamse saoto soep

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is niet heel gek dat ik in het weekend van Vaderdag het recept voor saoto soep met jullie ga delen. Want mijn Mr. houdt net zoveel van saoto soep als van zijn auto. En dat zegt genoeg. Hij is daarin niet de enige. Saoto maak ik dan ook altijd …

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is niet heel gek dat ik in het weekend van Vaderdag het recept voor saoto soep met jullie ga delen. Want mijn Mr. houdt net zoveel van saoto soep als van zijn auto. En dat zegt genoeg. Hij is daarin niet de enige. Saoto maak ik dan ook altijd in eenheden van 10 liter, want zodra die pan op het vuur staat komen er vanzelf allerlei mensen naar je huis voor een kommetje. Die 10 liter is zo op.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot een jaar of 3 geleden nog nooit van saoto soep had gehoord. Toen mijn beste vriend mij uitnodigde voor ‘zoute soep’, zoals ik het op dat moment meende te verstaan, dacht ik echt dat hij en alle Surinamers niet goed waren geworden. Waarom zou ik een zoute soep willen eten? Uiteraard heb ik de uitnodiging wel aangenomen en groot was mijn verbazing dat het niets met zout te maken had (wel als je er teveel sambalketjap in gooit), maar met een heerlijke combinatie van ingrediënten en een zalige bouillon. In de loop der jaren heb ik veel geëxperimenteerd met het recept van de bouillon en deze versie ervan heeft zelfs de goedkeuring van mijn schoonmoeder in ontvangst mogen nemen. En dan ben je goed bezig 😉

Paar aandachtspunten voordat je begint. Ik maak dus altijd 10 liter bouillon en bijbehorende garnituren. Daar kun je zeker 15 tot 20 mensen tijdens een feestje een kommetje van geven. Wil je wat minder maken, wat ik me kan voorstellen, deel dan alles minstens door de helft. Behalve de ingrediënten voor de ketjapsambal. Nodig dan nog steeds wat mensen uit, ze zullen je dankbaar zijn. En breng van te voren een bezoekje aan de toko en haal daar al je ingrediënten, niet alles kun je in de Nederlandse supermarkt vinden en de smaak wordt er beter van!

Wat je nodig hebt voor 10 liter bouillon:
4 borststukken kip
2 stengels sereh
2 stukjes verse laos (± 1cm)
2 stukjes verse gember (± 1 cm
10 pimentballetjes
2 salamblad
8-12 kleine maggiblokjes (zitten 2 blokjes in 1 omhulsel), let op: niet de grote bouillonblokjes gebruiken, want dan wordt het veel te zout
1tl nootmuskaat
1 takje verse bladselderij

Wat je nodig hebt voor de garnituren:
1 kilo kipfilet
4 kleine maggiblokjes
mie (witte dunne mie die je kunt bakken in de olie)
2 grote zakken friet chips voor sauto
1 grote zak taugé
15-20 eieren
1 zak gefruite uitjes
eventueel: basmati rijst

Wat je verder nog nodig hebt:
grote fles zonnebloemolie (want je gaat bakken in de olie)
1 of meerdere gele adjoema pepers (hou je van spicy of niet?)
2 grote tenen knoflook
2 kleine maggiblokjes
1 grote fles zoute ketjap

surinaamse-saoto-soep-2

Bereiding bouillon (kan makkelijk 1 dag/avond van tevoren, daar wordt de smaak nog lekkerder van):
Snijd overtollig vet van de kip af en leg ze in een grote soeppan (10 liter). Vul de pan met 8 tot 10 liter water en doe hier 8 maggiblokjes bij. Voeg vervolgens de sereh (stengels insnijden of beetje beurs maken), laos, gember, piment balletjes en salem blad toe. Als laatste de nootmuskaat toevoegen en goed door roeren. Bouillon aan de kook brengen en daarna vuur laag zetten en zeker 2 uur laten pruttelen. Af en toe met schuimspaan eventuele vetlaag verwijderen.

Bereiding bouillon (volgende dag = zelfde dag dat je eet):
Eventuele vetlaag verwijderen en 1 tot 2 liter water (afhankelijk van hoeveel water is verdampt) extra toevoegen + 2 maggiblok per liter water. Naar gelang smaak extra gember of laos toevoegen. De bladselderij fijnhakken en door de bouillon heen roeren.

Bereiding mie met chips (kan een dag van tevoren):
Wok met olie opzetten en als deze op temperatuur is daar de witte mie in bakken. Steeds maar een klein beetje want zet flink uit. Dit gaat heel snel als de olie op de goede temperatuur is en verandert van glazig en hard in wit en zacht (alsof het een soort kroepoek wordt). Met een schuimspaan even omdraaien en daarna in een bak met keukenpapier scheppen en laten uitlekken. Als de bak halfvol is kun je stoppen met bakken. Na afkoelen/uitlekken de kant en klare friet chips toevoegen en goed doorroeren. (Je kunt in de toko ook kant en klare zakken kopen met mie en chips al gemixt, maar zelfgemaakt is wel veel lekkerder)

Bereiding peper ketjap (kan een dag van tevoren):
In een steelpannetje beetje water met 2 maggiblok, 2 tenen knoflook en 1 adjoema peper aan de kook brengen en zachtjes laten koken totdat de peper en de knoflook helemaal zacht is geworden. Daarna laten afkoelen en pureren met staafmixer. Overgieten in een bakje en flink wat zoute ketjap toevoegen. Afhankelijk van je smaak (behoefte aan minder spice) meer ketjap toevoegen. Goed doorroeren en ook dit tot gebruik in de koelkast bewaren (dit mengsel kun je daarna nog weken in de koelkast bewaren). Omdat je het zo goed kunt bewaren, kun je hier makkelijk meer van maken. Dan moet je meer adjoema pepers en meer ketjap toevoegen.

Bereiding eieren (zelfde dag):
Afhankelijk van hoeveel mensen er mee eten, kook je 1 tot 2 eieren per persoon, hardgekookt. Laten schrikken, pellen en tot gebruik in een bak met koud water bewaren (in de koelkast).

Bereiding kip (zelfde dag):
Vetrandjes van de kipfilet afsnijden en goed spoelen met water en droog deppen. Daarna iedere kipfilet door de helft snijden. Meng dit in een kom met 4 verkruimelde maggi blokjes en laat dit een uurtje intrekken in de koelkast.

Nadat je klaar bent met de mie bakken, kun je dezelfde wok gebruiken voor het bakken van de kip. Deze goed door laten bakken totdat de korst mooi bruin is en lekker knapperig en de binnenzijde goed gaar. Uit de pan scheppen en laten uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier.

Als de kip is afgekoeld, ga je deze plukken totdat je kleine sliertjes overhoudt. Pluk dan ook gelijk de kip mee die je in de bouillon hebt gekookt. Doe dit in een bak en bewaar dit gekoeld tot gebruik. Dit heeft tijd nodig, dus die neem die bak op je schoot terwijl je een leuke serie aan het kijken bent bijvoorbeeld 😉

Klaarzetten voordat je gaat eten:
– Grote kommen of plastic bakjes als er een grote groep komt eten
– Schaal met geplukte kip
– Schaal met mie/chips mengsel
– Schaal met gekookte rijst
– Schaal met taugé (rauw) in water > als je het echt goed wilt doen, moet je van te voren de wortels van de taugé verwijderen. Ook dat is een flink werkje. Ik geef eerlijk toe dat ik dat meestal niet doe.
– Schaal met eieren
– Bakje met gefrituurde uitjes
– Bakje met peper ketjap

Opscheppen van de soep:
Pak een grote kom en doe hier het volgende in:
– Beetje mie/chips mengsel
– Beetje geplukte kip
– Beetje taugé
– 1 ei
– Eventueel rijst (niet iedereen doet dit, want wordt vrij machtig)

Schep hier de warme bouillon overheen totdat alle ingrediënten bedekt zijn en voeg naar smaak de uitjes en peper ketjap toe.

4 maart 2013 – Aanvulling op het recept om het makkelijker te maken!

De kip bakken in de olie is best een klus. Hier is een tip om de kip sneller te bereiden. Koop alleen 1 tot 1,5 kilo kippenbouten en laat deze meekoken in de bouillon. Laat lekker een uurtje mee pruttelen zodat het vlees goed zacht wordt en haal dan uit de soep en laat lauw worden. Daarna kun je de kip heel makkelijk plukken en is je garnituur klaar. Als je dan ook nog de kant en klare saoto mix met patatjes en mie bij de toko haalt dan ben je heel snel klaar![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca