Dubbele chocoladetaart met sinaasappel

Het bakken van een taart gaat niet vanzelf bij mij. Ik ben meer een koker dan een bakker. Zet mij in de keuken met een flink stuk vlees en groenten en dan komt het vanzelf goed. Als ik ga bakken moet er toch eerst wat voorwerk gebeuren. Niet in de …

Het bakken van een taart gaat niet vanzelf bij mij. Ik ben meer een koker dan een bakker. Zet mij in de keuken met een flink stuk vlees en groenten en dan komt het vanzelf goed. Als ik ga bakken moet er toch eerst wat voorwerk gebeuren. Niet in de laatste plaats omdat je bij bakken je echt aan de hoeveelheden moet houden. ‘Op gevoel bakken’ doe je niet. Nou ja, bijna niet.

Met het verstrijken van de jaren merk ik wel dat het steeds makkelijker gaat. Bij het bakken van een cake hoef ik geen recepten van anderen meer te raadplegen. En koekjes zijn ook zo gemaakt. Toen mijn kleuter me afgelopen weekend de opdracht gaf om een chocoladetaart te bakken voor oma’s verjaardag, moest ik echter wel even op zoek. Mijn inspiratie voor de taart haalde ik bij Foodess en het idee voor de frosting kwam bij Add a Pinch vandaan. Uiteindelijk heb ik beide recepten volledig aangepast totdat ik bij de dubbele chocoladetaart met sinaasappel uitkwam waar ik zelf helemaal gelukkig van werd. Een smeuïge cake met daartussen een laag sinaasappel confiture en vervolgens ingesmeerd met de allerlekkerste chocolade frosting.

Op de dag van de verjaardag van oma stond de taart klaar op het aanrecht. De kleuter was er al een keer of 80 langs gelopen. Om ernaar te kijken en vervolgens met wanhoop in zijn stem “mmmm, lekker hè die chocoladetaart, wanneer kwam oma nou?” te zeggen. Oma kwam, we dronken koffie en ik sneed de taart in 8 punten. Mijn tip aan jullie, snijd ‘m maar in 16 punten. Da’s beter, want iedere hap is zo verschrikkelijk lekker. En machtig! Daar kun je wel een middagje op teren. Maar het is het helemaal waard, wat een killer taart.

Chocoladetaart-met-sinaasappel-3

Nog een leuk detail. Voor deze taart heb ik een hele bijzondere olijfolie uit Kroatië gebruikt. Van Oilivia, het merk van twee zusjes met Kroatische roots wat ze in Nederland verkopen. Hun familie houdt al generaties lang olijfbomen en daar maken zij geweldige olijfolie extra vergine van. Hun achternaam is zelfs Ulje en dat betekent olijfolie in het Kroatisch. De olijfolie is heel fris en puur, maar heeft ook een krachtig pepertje in de nasmaak. Ik vond ‘m zalig en besloot dat deze uitverkoren was om in het beslag te gaan. De olijfolie werkt trouwens ook heel goed in salades of over de pasta. Wil je eens een andere olijfolie uitproberen, check dan de site van de dames van Oilivia. Je kunt ook direct bij ze bestellen in de webshop.

Oilivia-kroatische-olijfolie

Wat je nodig hebt

Voor de taart:
– 175gr bloem
– 200gr rietsuiker
– 100gr cacaopoeder
– 1,5tl baking soda
– 2 eieren, losgeklopt
– 120ml karnemelk
– 120ml olijfolie extra vergine
– 1tl vanille extract
– circa 150gr sinaasappeljam (meer mag ook en kies wel een beetje goede kwaliteit uit)

Voor de frosting:
– 180gr boter op kamertemperatuur
– 60gr cacaopoeder
– 250gr poedersuiker
– 60ml melk
– 1tl vanilla extract

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 15 minuten

Met het beslag dat je zo gaat maken, moeten 2 identieke chocoladetaarten worden gebakken. Die worden daarna opgestapeld met een royale laag sinaasappeljam ertussen. Ik heb voor dit soort gelegenheden 2 identieke springvormen in huis (van 23cm) en die passen tegelijkertijd in de oven. Je kunt ze natuurlijk ook achter elkaar bakken als je maar 1 springvorm hebt.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet je springvormen in.

Zeef de bloem boven een kom en roer hier de rietsuiker, cacaopoeder en baking soda door. Voeg vervolgens de losgeklopte eieren, karnemelk, olijfolie en vanille extract toe. Roer dit met een lepel goed door of gebruik de handmixer voor een minuut of 2. Het beslag heeft niet lang nodig.

Verdeel het beslag gelijkmatig over je bakvormen en schuif deze in de oven. Bak ze 15 minuten op 175 graden en laat daarna buiten de oven afkoelen. Als je de taarten 1 voor 1 bakt zou ik de baktijd iets verkorten. Deze taarten kun je trouwens de dag ervoor al bakken. Na het afkoelen bewaar je ze, goed ingepakt in vershoudfolie, in de koelkast totdat je de taart gaat afwerken.

Leg 1 chocoladeetaart op een schaal op plank en bestrijk deze helemaal met de sinaasappeljam. Leg de andere taart hier vervolgens rustig bovenop.

Meng de boter en de cacaopoeder in een kom en klop dit romig met een handmixer. Voeg daarna de poedersuiker, melk en vanille extract toe en ga verder met kloppen. Als de poedersuiker helemaal is opgenomen en de frosting mooi glanst, is deze klaar. Smeer je taart helemaal in met de frosting. Dit kun je het beste met een siliconen spatel doen.

Bewaar de taart tot serveren in de koelkast, maar haal ‘m er wel 30 minuten van tevoren uit. Snijd punten met een groot mes dat je eerst even warm maakt onder de kraan. Zo kun je ‘m mooi doorsnijden.

Tip: wil je de taart nog extra versieren? Snijd dan partjes van een sinaasappel en doop die voor de helft in de pure chocolade. Laat uitharden in de koelkast en dan kun je ze daarna gebruiken als decoratie.

Chocoladetaart-met-sinaasappel-2

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)