Gezonde recepten

In deze verzameling gezonde recepten vind je alle recepten van Francesca Kookt die passen binnen een gezond voedingspatroon. Oftewel mijn gezonde recepten waarvoor ik veel kook met groenten en vezels en niet schroom om koolhydraten toe te voegen, want ook die horen binnen een bewuste manier van eten.

Voordat je aan de slag gaat met gezonde recepten. Ik vind het belangrijk om hier nog iets hierover te zeggen. Eén gezond gerecht of product zorgt er niet voor dat je een gezond voedingspatroon krijgt. Het is belangrijk om naar het totaal te kijken wat je in een dag of in een week eet. Ik geloof in balans en dat houdt voor mij in dat ik voor 80% gezond en voedzaam eet en voor 20% ruimte hou om dingen als chips, chocoladetaart of croissantjes bij het zondagochtendontbijt te eten. Wil je meer weten over wat een gezond voedingspatroon is? Lees dan dit artikel van onze huisdiëtist Jonathan eens. Hierin lees je het antwoord op de vraag wat er nou voor zorgt dat je een gezond voedingspatroon hebt. Wat kan je allemaal aanpassen, wat zijn de grootste valkuilen en waar liggen jouw mogelijkheden? Het artikel geeft je houvast om je eigen ideale voedingspatroon samen te stellen en daar gaan mijn gezonde recepten zeker bij helpen.

Geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten

Soms eet zelfs ik te weinig groenten. Als ik het veel te druk heb bijvoorbeeld, dan zit binnen afzienbare tijd de klad erin. Ik stond, licht mopperend op mezelf, in de keuken en vond nog 2 aubergines.

Noedels met groenten en gemarineerde biefreepjes

Dit recept voor noedels met groenten en gemarineerde biefreepjes heb ik thuis al zeker tig keer voor mijn mannen gekookt. Het is zo gemaakt, ze vinden het zalig en krijgen ongemerkt een flinke hoeveelheid groenten op hun bord.

Kipfilet in yoghurtsaus met citroen en dille

Samenwerking – Kipfilet met een romige saus is altijd een top combi, zeker als je er ook nog citroen en dille aan toevoegt.

Colombiaanse vissoep ‘Sancocho de Pescado’ met ají

Een paar jaar geleden besloot mijn vriendinnetje én foodredacteur Bo in haar eentje nog een grote reis te maken. Ze plaatste een berichtje op Facebook, kreeg super veel reacties, dook het wereldwijde web op en boekte binnen mum van tijd een ticket naar Colombia.

Kruidige gele linzensoep met selderij

In de wereld van de linzen heb je onder andere bruine en groene linzen die hun vorm en structuur behouden tijdens het koken. Aan de andere kant heb je splitlinzen die, de naam verklapt het al een beetje, tijdens het koken uit elkaar vallen doordat ze geen vliesje meer hebben.

Francesca’s Weekmenu #283 – Lekkere & gezonde week

Na een vakantie, hoe kort of lang ook, heb ik altijd de behoefte om snel weer naar mijn vertrouwde eetpatroon terug te keren met veel groenten, fruit en vezels. Een korte periode genieten van heel veel lekkers is heerlijk, maar daarna wil mijn lichaam weer dat ik normaal ga doen ;-).

Pastasalade met groene asperges en broccolirijst

Samenwerking – Dol op pastasalades zijn we hier thuis, mijn mannen maak ik er ook altijd blij mee. Ideaal gerecht ook om te maken met kliekjes gekookte pasta, al was het alleen maar voor de lunch.

Bloemkoolsteaks met pesto en salade

Ik vind bloemkool echt een fantastische groente. Het neemt gemakkelijk smaken op, leent zich voor alle soorten keukens (van Indiaas tot Italiaans) en is makkelijk te bereiden. Mits je ‘m niet gaat koken tot moes (bloemkoolpuree uitgezonderd), want dan moet ik altijd een beetje huilen.

Krokante tofu met broccoli en noedels

Eerlijk gezegd heb ik een beetje moeite met tofu. Naast dat ik het zelf lastig vind om het goed op smaak te krijgen, heb ik het ook iets te vaak buiten de deur gegeten waarbij het te flauw en/of weeïg was. Van beide word ik, om het zacht uit te drukken, niet echt gelukkig ;-).

Gebakken doradefilet met tomaten-basilicumsaus

Een visje bakken doen wij graag thuis en is ook nog eens zo klaar. Zo ging ik laatst aan de slag met doradefilet die ik had besteld bij Freshly Fish. Ik kreeg ze op de huid en dat is precies wat je wilt, want de huid zorgt ervoor dat je dit stevige visje makkelijk kunt bakken in de pan.

Kidneybonencurry met tomaat, munt en rode ui

Samenwerking – Bonen zijn geweldig voor een dagje geen vlees, want ze zijn een enorme bron van eiwitten en vezels. Sterker nog, ik vind ze een van de meest natuurlijk vleesvervangers en wij eten minstens één keer per week een avondmaaltijd met bonen.

Gestoofde tomaten met ui en piment

Ik hou van bijgerechten, sauzen en dressings met heel veel smaak. Die een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen en deze gestoofde tomaten met ui en piment is er daar een van.

Poké bowl met teriyaki zalm en zoetzuur

In ons huishouden wordt een poké bowl altijd met luid gejuich ontvangen. Het werd dus weer tijd om een nieuwe versie te bedenken. Er staat al een poké bowl met rauwe, gemarineerde zalm hier op de blog, maar vandaag ga ik daar een heerlijke versie aan toevoegen.

Hartige havermout met tomaat en Parmezaanse kaas

Voor de hartige ontbijtfans onder ons heb ik vandaag een hartige havermout in de aanbieding die een van mijn grote favorieten is geworden de afgelopen maanden. Door de havermout even te koken in bouillon en daarna te mengen met Parmezaanse kaas krijg je een heerlijke, romige havermout.