4.84 van 6 stemmen

Pruimencake met ricotta, sinaasappel en tijm

1 uur 5 minuten
Gebak
Zoet

Traditiegetrouw bak ik richting het einde van het pruimenseizoen nog snel een pruimencake. Meerdere eigenlijk, want ik ben dol op pruimen en alle gerechten waar ze in verwerkt zijn. Vorig jaar bakte ik nog deze cake met pruimen, amandel en specerijen en vandaag is het de beurt aan mijn pruimencake …

Traditiegetrouw bak ik richting het einde van het pruimenseizoen nog snel een pruimencake. Meerdere eigenlijk, want ik ben dol op pruimen en alle gerechten waar ze in verwerkt zijn. Vorig jaar bakte ik nog deze cake met pruimen, amandel en specerijen en vandaag is het de beurt aan mijn pruimencake met ricotta, sinaasappel en tijm om op het toneel te verschijnen.

pruimencake met ricotta sinaasappel en tijm 5

De combinatie ricotta met tijm is sowieso geliefd in mijn smaakpalet. En toen ik laatst pruimen met opgeklopte ricotta als dessert kreeg voorgeschoteld ging het bij mij borrelen. Ik combineerde alles in deze pruimencake en wij vonden het een groot succes.

pruimencake met ricotta sinaasappel en tijm 7
pruimencake met ricotta sinaasappel en tijm 2

Ingrediënten

  • 100 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 100 gr ricotta
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 el sinaasappelsap
  • 1 tl fijngehakte tijmblaadjes
  • 6 – 8 pruimen, ik gebruikte Reine Victoria, pit verwijderd en gehalveerd
  • ½ el kristalsuiker
  • ½ tl kaneel + extra
  • optioneel: honing

Ook nodig

  • springvorm van 24 – 26 cm doorsnede
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter of bakspray.
  • Klop de boter en suiker samen luchtig, in een keukenmachine of met de handmixer. Klop daarna een voor een de eieren erdoor en als laatste de ricotta. Roer die eerst even los voordat je ‘m erdoor klopt.
  • Spatel daarna het zelfrijzende bakmeel, sinaasappelrasp, -sap en de tijmblaadjes erdoor.
  • Schep tweederde van het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de gehalveerde pruimen (met de snijkant naar boven) in het beslag en duw ze iets erin. Verdeel daarna het resterende beslag erover. Ik doe dit zelf met mijn vingers, omdat het lastig bestrijken is over de pruimen heen. Het mag heel ruw, dat zorgt ervoor dat je later een rustieke bovenkant krijgt, waar af en toe een pruim tussendoor piept.
  • Roer de kristalsuiker en kaneel erdoor en strooi deze gelijkmatig over de bovenkant heen.
  • Zet de springvorm in de oven en bak de pruimencake in 45 – 50 minuten gaar. Steek een prikker in het midden (check wel dat ‘ie niet in een pruim zit) en als deze droog eruit komt is je cake klaar. Laat daarna afkoelen op een rooster.
  • Als je nog ricotta over hebt in het bakje roer je die los met honing en een snufje kaneel naar smaak. Hiervan kun je een toef op een puntje cake doen als je die gaat serveren. En mocht je nou nog wat tijm in huis hebben, dan voeg je nog een paar kleine blaadjes toe als finishing touch.

Notities

  • Met dit recept maak je een cake met 12 punten.
  • In een bakje ricotta zit vaak 200 gram, maar je hebt maar 100 gram nodig voor de cake. Ik geef in het recept een tip voor de overgebleven ricotta.
  • De tijm kun je zonder problemen uit het recept laten.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 50 minuten
pruimencake met ricotta sinaasappel en tijm 3
pruimencake met ricotta sinaasappel en tijm 6

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca