Kerst recepten

Kerst is voor mij de meest magische tijd van het jaar. Ik ben al maanden bezig met het bedenken van kerst recepten en kan me enorm verheugen op het vooruitzicht van een sneetje warme kerststol (met boter) op kerstochtend terwijl de kids verlangend kijken naar de pakjes onder de kerstboom. Voor jullie heb ik de afgelopen jaren een grote collectie kerst recepten samengesteld. Van makkelijke tot uitdagende recepten en alles daartussen. Denk aan kerst ontbijtrecepten, inspiratie voor de kerstbrunch, spectaculaire kersttaarten en andere zoete baksels en natuurlijk heel veel inspiratie voor het kerstmenu. Kies bijvoorbeeld voor een relaxt driegangen kerstmenu waarbij je alles al hebt voorbereid of ga helemaal los en tover een zesgangen kerstdiner uit je keuken met alle chef-recepten die op mijn blog staan. Alles kan en mag met Kerst, en maak je er niet druk over. Kies recepten uit die bij jouw niveau passen en kook het een keer voor als je twijfelt. Dan weet je zeker dat het lukt en ben jij de keukenprins of -prinses tijdens de kerstdagen. Geniet van al mijn kerst recepten en de kerstdagen!

Brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei

Voor een broodje met zalm en avocado mag je me altijd wakker maken, zeker tijdens feestdagen! Of misschien wordt het automatisch wel een feestje als je deze brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei maakt, dat kan natuurlijk ook ;-).

Knolselderijgratin met bieslook en walnoten

Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor het herfst- en winterseizoen en ik gebruik het op alle mogelijke manieren. Zoals geroosterd, gegrild in plakken, in soepen en puree. Ik hou van de aardse en lichtzoete smaak, maar wel iets minder van het schillen.

Zo maak je een borrelplank van kerstkliekjes

Ieder jaar maken wij op ‘Derde Kerstdag’ een borrelplank van kerstkliekjes. Geen jaar slaan we over, want er zijn altijd kliekjes. Misschien dit jaar iets minder, maar ze zullen er nog steeds zijn ;-).

Warme chocolademelk met espresso en pecancrumble

Ik ben dol op warme chocolademelk in dit seizoen. Vooral in combinatie met een shot espresso voor een echte kick! Vandaag heb ik daar een lekker recept van voor jullie. De chocolademelk maak je makkelijk zelf met pure chocolade en daar gaat nog een espresso shot doorheen.

Spiesjes met chorizo, champignons en kruidensaus

Samenwerking – Vandaag deel ik met jullie een heerlijk hapje wat ik speciaal voor Ellen en Ria heb gemaakt toen ze te gast waren in mijn serie ‘Kerst met Francesca’. Het zijn spiesjes met gekarameliseerde chorizo, champignons en een groene kruidensaus.

Tarte tatin met prei, knolselderij en mosterd

Ik moet bekennen dat we deze tarte tatin met prei en knolselderij echt als een hartige taart hebben gegeten. Het was de ster van de avond, terwijl ‘ie alleen bedoeld was als een bijgerecht. Dan is je missie vrij goed geslaagd en ik deel het recept graag met jullie!

Bouillabaisse met rouille, citroenboter en toast

Samenwerking – Wat ik helemaal niet wist, maar onlangs ontdekte, is dat de oorspronkelijke bouillabaisse uit de Provence helemaal geen vissoep is. Wel was het een gerecht van hele gekookte vissen.

Francesca’s Weekmenu #268 – Een week lang feest

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet echt even landen na afgelopen week. Mijn kinderen zijn zelfs in de war, en dat zijn ze anders nooit. Dus dit weekend trek ik de stekker er even uit en gaan we samen chillen en de rust terugvinden.

Chocoladetaart met karamelmousse en koffie ganache

De lezers die mij al wat langer kennen weten dat ik niet zo’n bakster ben. En ik kan me voorstellen dat je me niet gelooft als je naar de foto’s van deze chocoladetaart kijkt, haha. Laat ik het anders omschrijven: ik hou van nature meer van koken dan van bakken.

Francesca’s kerstmenu voor deze bijzondere Kerst

Samenwerking – Er gaat geen jaar voorbij zonder een kerstmenu van mijn hand en ook dit jaar zal niet anders zijn!

Stoofvlees met boerenkool pommes duchesse

“Zei je nou boerenkool pommes duchesse, oftewel dat je pommes duchesse van boerenkoolstamppot hebt gemaakt?” Jazeker, dat is precies wat ik heb gedaan en dat was een hit!

In biet gemarineerde zalm met citroencrème

Deze in biet gemarineerde zalm is de ster van elk feestelijk etentje. Een gerecht dat ontzettend makkelijk te maken is, je hebt alleen wat tijd nodig; 36 uur om precies te zijn. Want zo lang heeft de verse zalm nodig om de smaak en prachtige kleur van het bietensap te krijgen.

Zo organiseer je een online kerstborrel

Hoe organiseer je nou een online kerstborrel, die vraag is mij veelvuldig gesteld de afgelopen weken. En die ga ik vandaag beantwoorden! Want wie mij volgt op Instagram heeft kunnen zien hoe wij al maanden online Corona spelshows organiseren met vrienden.

Citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje

Samenwerking – Vanavond is de allereerste aflevering van Bestemming: Weerzien op RTL 4 uitgezonden en morgenochtend staat de eerste aflevering van Kerst met Francesca op plus.nl/kerst en wat zijn ze mooi geworden.