Kerst recepten

Kerst is voor mij de meest magische tijd van het jaar. Ik ben al maanden bezig met het bedenken van kerst recepten en kan me enorm verheugen op het vooruitzicht van een sneetje warme kerststol (met boter) op kerstochtend terwijl de kids verlangend kijken naar de pakjes onder de kerstboom. Voor jullie heb ik de afgelopen jaren een grote collectie kerst recepten samengesteld. Van makkelijke tot uitdagende recepten en alles daartussen. Denk aan kerst ontbijtrecepten, inspiratie voor de kerstbrunch, spectaculaire kersttaarten en andere zoete baksels en natuurlijk heel veel inspiratie voor het kerstmenu. Kies bijvoorbeeld voor een relaxt driegangen kerstmenu waarbij je alles al hebt voorbereid of ga helemaal los en tover een zesgangen kerstdiner uit je keuken met alle chef-recepten die op mijn blog staan. Alles kan en mag met Kerst, en maak je er niet druk over. Kies recepten uit die bij jouw niveau passen en kook het een keer voor als je twijfelt. Dan weet je zeker dat het lukt en ben jij de keukenprins of -prinses tijdens de kerstdagen. Geniet van al mijn kerst recepten en de kerstdagen!

Salade met biet, peer en blauwe kaas

Na een heerlijke kerstvakantie is het tijd om mijn stilzwijgen te doorbreken ;-). En dat doe ik vandaag met deze salade met biet, peer en blauwe kaas! De bietjes roosterde ik even in de oven met onder andere balsamicoazijn en tegelijkertijd bakte ik wat partjes peer in de boter.

Truffel sneeuwpopjes

Deze schattige truffel sneeuwpopjes zijn gemaakt van witte chocolade, slagroom en kokos en zó klaar. Serveer ze bij de koffie en thee na een etentje. Wedden dat je gasten er een lach van op hun gezicht krijgen?

De antwoorden op al jullie kerstkookvragen!

Kerstkookvraag is volgens mij niet eens een officieel woord… Maar ik vind het een prachtige, allesomvattende term voor alle vragen die ik de afgelopen tijd van jullie heb ontvangen.

Francesca’s Weekmenu #306 – Menu voor de kerstweek

Het is de laatste week voor Kerst en traditiegetrouw heb ik jullie overladen met nieuwe kerstmenu’s en kerstrecepten. Die ik al een paar maanden geleden gemaakt heb met de gedachte dat we dit jaar met z’n allen weer Kerst konden vieren.

Brunch kerstmenu: Makkelijke brunchrecepten

Samenwerking – Jullie hebben nog één kerstmenu van mij tegoed en daar ga ik je vandaag mee verblijden! Het is tijd voor mijn vierde menu en dat is dit brunch kerstmenu. Een all-day brunch met makkelijke koude, warme en zoete brunchgerechten.

Perentaart met cranberry en frangipane

Deze perentaart met cranberry en frangipane maak je helemaal zelf, van bodem tot vulling, en is een feest om te eten. De korst is super krokant en de frangipane vulling is onweerstaanbaar romig wat goed combineert met de peer en cranberrysaus.

Appelbollen met noten, spijs en custard

Enorm feestelijk zijn deze mooie appelbollen die gevuld zijn met een mengsel van noten en spijs. Ik voeg wat appelcider toe (die je ook gekoeld bij het dessert kunt serveren), maar dit kun je er eventueel ook uitlaten of vervangen door appelsap.

Hasselback aardappels met truffel en knoflook

Geen feestelijk diner zonder een mooi aardappel bijgerecht! Zoals deze klassieke hasselback aardappels die ik combineerde met truffel, knoflook en Parmezaanse kaas.

Geroosterde knolselderij met kastanje en champignon

Wat een feest voor de smaakpapillen is deze geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons. Door de langzame garing en glaze van boter, olie, balsamicoazijn en honing krijgt de knolselderij een waanzinnige smaak.

Gegrilde aubergine met sjalot vinaigrette

Deze gegrilde aubergine is zo lekker van smaak! En heel makkelijk om voor te bereiden, want je kunt de aubergine al prima een dag eerder grillen en in de sjalot vinaigrette leggen. Daar wordt de smaak alleen maar beter van.

Salade met gerookte eendenborst en sojadressing

Voor deze prachtige salade met gerookte eendenborsfilet gebruikte ik deze gerookte eendenborst en die combineerde ik met veldsla, sinaasappel, biet, walnoten en een sojadressing.

Zeebaars uit de oven met citroen en krieltjes

Een van mijn favoriete vissoorten is zeebaars. Deze vis heeft een fijne structuur, een toegankelijke (iets zoete) milde smaak en kan op vele manieren bereid worden. Denk aan bakken, grillen en stomen, maar zeebaars uit de oven is bij mij echt favoriet.

Chocoladeparfait met witte chocolademousse

Parfait is een luchtige en zachte ijssoort die je zonder ijsmachine kunt maken. Als je het parfaitmengsel in siliconen bakvormpjes schept en zo invriest, geef je gelijk een mooie vorm mee wat de basis wordt van je dessert.

Entrecote met rode wijnsaus en bijgerechten

Voor mij is entrecote met rode wijnsaus een echte kerstklassieker als hoofdgerecht. De rode wijnsaus is de held van het gerecht en voor deze saus heb ik flink wat versies gemaakt tot ik deze uitvoering kwam waar ik heel gelukkig van werd.