De Sapwijzer: feiten en fabels over sinaasappelsap

Sponsored – Zie jij door de pakken en flessen sap in de winkels het sinaasappelbos niet meer? Ik soms ook niet, tot ik onlangs in de wereld van sinaasappelsap dook. Ik ontdekte dat het verhaal van kant-en-klare sinaasappelsap uit een pak of fles niet zo zwart-wit is als ik dacht. Met als gevolg dat ik deze Sapwijzer voor jullie heb gemaakt.

“Die voorverpakte vruchtensap uit de winkel is toch gewoon nep?”

Ik hoor het jullie denken na mijn introductie. Sterker nog, vroeger verkondigde ik dit ook. In mijn wereld kon je alleen echte vruchtensap maken door het zelf persen van vruchten en alles wat je voorverpakt in de winkel kocht was niet echt en bestond zeker niet voor 100% uit fruit. Nou, dat is dus niet waar. Vruchtensap is een beschermde term en als dit op de verpakking staat dan dient de inhoud voor 100% uit echte vruchten te bestaan. Ook voor sinaasappelsap gelden deze strikte regels zoals in de wet omschreven.

“Ja maar, in die sinaasappelsap gooien ze nog kilo’s suiker.”

Tja, dat dacht ik dus ook, maar dat is tevens niet waar en wordt door dezelfde wet bepaald. Als er ‘vruchtensap’ op een verpakking staat weet je dus dat deze alleen van vruchten is gemaakt en dat het verboden is om allerlei suikers of andere zaken daaraan toe te voegen. Staat er geen vruchtensap, maar bijvoorbeeld ‘vruchtendrank, -nectar of -limonade’ op de verpakking dan is het een ander verhaal en kunnen er wel dingen aan zijn toegevoegd.

“Oké, maar laten we eerlijk wezen…in zo’n pak sinaasappelsap zitten toch geen voedingsstoffen meer?”

Dat blijkt dus ook niet zo te zijn. Sinaasappelsap uit een pak of fles bevat vrijwel dezelfde voedingsstoffen als versgeperst sap. Zoals vitamines, mineralen, foliumzuur en kalium. Zo bevat een glas sinaasappelsap van 150 ml gemiddeld maar liefst 60 mg vitamine C.

de-sapwijzer-feiten-fabels-over-sinaasappelsap-4

“Zeg je dan nu dat we net zo goed sap uit een pak kunnen drinken in plaats van een sinaasappel eten?”

Oh nee, zeker niet. Een glaasje sinaasappelsap is namelijk geen vervanging voor het eten van fruit. Of het nou uit een pak komt of dat je het zelf thuis perst. Er wordt geadviseerd om dagelijks 2 stuks fruit per persoon te eten en dat halen we in Nederland al niet, de gemiddelde Nederlander eet veel minder fruit dan wordt geadviseerd. Ja, in sinaasappelsap (of iedere andere vruchtensap) zitten positieve voedingsstoffen, maar het vervangt niet het eten van fruit. Een glaasje sap kan met mate wel passen in een gezond voedingspatroon. 

“Hoezo met mate, fruitsuiker is toch veel beter voor je dan gewone suiker?”

Suiker is suiker. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen fruitsuikers of toegevoegde suikers en verwerkt deze op dezelfde manier. Suiker geeft energie, maar te veel suiker, uit welk voedingsmiddel dan ook, is niet goed voor je gezondheid. Al helemaal niet als je te weinig beweegt. Wanneer je af en toe een glaasje sinaasappelsap drinkt, houd je de suikerinname uit sap beperkt en krijg je tegelijkertijd nuttige voedingsstoffen binnen.

In cijfers: De adviezen over de hoeveelheid suiker die je per dag mag consumeren lopen uiteen. De WHO adviseert om dagelijks niet meer dan 50 gram vrije suiker te consumeren en bij voorkeur niet meer dan 25 gram. Vrije suiker is suiker die aan eten is toegevoegd en suiker die van nature aanwezig is in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Het advies om dit te beperken tot maximaal 25 gram (5% van de totale dagelijkse energie inname) is met name gebaseerd op het voorkomen van tandcariës en niet op het voorkomen van overgewicht. Het is daarnaast gebaseerd op een beperkt aantal studies.

Het Voedingscentrum vat het WHO-advies ook samen op zijn site. Bij de totale consumptie van suiker wordt geen onderscheid gemaakt tussen toegevoegde en natuurlijke suikers uit voedingsmiddelen. Vruchtensap zoals sinaasappelsap bevat van nature zo’n 10% suiker, wat betekent dat een klein glaasje van 150 ml gemiddeld 13,5 gram suikers bevat, 15% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën (kcal) per dag nodig heeft, komt het drinken van een glas sap neer op 36% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vrije suikers. Hoewel sinaasappelsap en andere sappen rijk zijn aan positieve voedingsstoffen (zoals vitamine C), is het dus belangrijk om er niet te veel van te drinken. Meer informatie hierover lees je hier.

“Goed verhaal, Francesca, maar jij vindt een glas versgeperst sinaasappelsap toch ook lekkerder dan uit een pak?”

Tja, smaken verschillen natuurlijk. Wat ik lekker vind hoef jij niet lekker te vinden en andersom. Laat ik eerlijk wezen, geen enkel merk zal ooit het glas versgeperste sap wat ik in Marokko kreeg tijdens het ontbijt evenaren. Daar werden de rijpe sinaasappels in de ochtend geplukt en direct geperst. Het werd geserveerd in prachtige glazen en ik dronk het in de warme ochtendzon. Niet alleen de smaak, maar ook de emotie was in dit geval bepalend voor mijn hele ervaring. Zo heb ik ook (regelmatig zelfs) ontzettend bittere sinaasappelsap gedronken die ik zelf had geperst van vieze sinaasappels en heb ik hele lekkere sinaasappelsap geproefd die ik kocht in een pak of fles.

Moraal van het verhaal: wat je lekker vindt, bepaal je zelf op basis van jouw smaak. Maar nu weet je in ieder geval ook wat je feitelijk mag verwachten van de inhoud van een fles of pak gekochte vruchtensap, dat er wat betreft voedingsstoffen eigenlijk geen verschil is en dat er niks aan verpakt vruchtensap wordt toegevoegd. Zijn die vragen ook weer beantwoord 🙂

de-sapwijzer-feiten-fabels-over-sinaasappelsap-5

Geniet van sap, maar niet te veel of te vaak

Mijn advies: in sinaasappelsap (of andere vruchtensappen) zitten allerlei goede voedingsstoffen, maar het bevat van nature ook suiker en daarvan moet je niet teveel binnen krijgen. Toch kun je prima af en toe genieten van een glaasje sinaasappelsap binnen een gezonde levensstijl. Wil je meer lezen over dit onderwerp, bezoek dan de site van Fruit Juice Matters.

Dit is een samenwerking met Fruit Juice Matters. Lees hier onze disclaimer.

Smakelijk delen en printen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De Sapwijzer: feiten en fabels over sinaasappelsap”

  1. Leuke website heb je en ik vind vaak leuke recepten. Je verhaal over vruchtensappen is helaas een éénzijdige benadering van sappen uit pakken. Duidelijk beïnvloed door de vruchtensappen industrie. Het is nooit goed om meningen van belanghebbenden over te nemen. Als je je hierin wat verder verdiept vind je heel andere uitkomsten over sapjes uit pakken.

    1. Hey Aafke, thanks voor je reactie en in ieder geval fijn dat je mijn recepten leuk vindt 😉 In dit geval heb ik niet de mening van belanghebbenden overgenomen, dit is ook mijn mening. En daarom heb ik dit artikel geschreven, ook gebaseerd op feiten. Meningen mogen natuurlijk verschillen, dat is een ieder goed recht.

  2. De zoveelste blogger die aan de hand van de voedselindustrie loopt. Wees eens eerlijk Francesca? Wat heeft het je opgeleverd? Ben je echt integer of stond er iets tegenover?

    1. Beste Yves, wat een hoop aannames 🙂 Ja, ik ben integer. Zo integer dat ik mezelf eigenlijk niet eens meer ga verdedigen, maar laat ik het nog maar eens uitleggen. Op mijn blog zijn gesponsorde samenwerkingen waarvoor ik betaald krijg, dat wordt duidelijk gecommuniceerd (ook in dit artikel) en er is een disclaimer van en daar staat in vermeld wanneer ik besluit samen te werken met merken. De gesponsorde samenwerking bestaan uit nog geen 10% van het totaal aantal artikelen op Francesca Kookt en dat zorgt ervoor dat ik 90% GRATIS content kan verstrekken. Transparanter dan hoe ik het communiceer kan bijna niet. De lijst van merken en bedrijven met wie ik niet wil samenwerken is langer, maar dat zie je niet aan de voorkant. En ik besluit alleen samen te werken als ik de eindregie behoud. Is dat niet het geval dan komt er ook niets online. Groet, Francesca