Italiaanse recepten

De Italiaanse keuken is een van mijn favoriete keukens. Daarom vind je op Francesca Kookt een grote collectie aan Italiaanse recepten. Denk aan pastarecepten, ook recepten voor zelfgemaakte pasta en gnocchi, authentieke vlees- en visgerechten, salades en soepen zoals minestrone. Maar ook recepten voor zoetigheden zoals crostata, panna cotta en tiramisu vind je hier. En wat denk je van antipasti hapjes en bruschetta, genoeg keuze tussen al mijn Italiaanse recepten. En natuurlijk lasagne, je vindt zowel authentieke als creatieve lasagne recepten. Meer dan genoeg keuze, buon appetito! En als je nog iets mist, laat het me dan zeker even weten. Misschien duik ik dan wel de keuken voor je in.

Blijmaakpasta met sjalot, tomaat en burrata

Ik maakte deze pasta laatst op Instagram en noemde ‘m voor de grap blijmaakpasta. Wist ik veel dat honderden mensen met mijn halve instructies in de stories aan de slag zouden gaan, want ik werd overspoeld met foto’s van mijn blijmaakpasta. Nou, daar werd ik dus weer blij van ;-).

Italiaanse crema al caffè

Soms krijg ik verzoekjes van jullie waar ik echt iets mee wil doen. Zoals toen mijn naamgenote Francesca een bericht stuurde of ik niet een keer een recept wilde maken voor de Italiaanse crema al caffè, die ook weleens cremino wordt genoemd.

Basilicumpesto met pijnboompitten en Parmezaan

Er zijn weinig dingen in de keuken die in korte tijd zoveel voldoening geven als het zelf maken van pesto. Met maar een handjevol ingrediënten (vaak ook perfect om kliekjes mee op te maken) en een klein beetje tijd heb je een enorm smaakvol mengsel in handen waarmee je alle kanten op kunt.

Francesca’s Weekmenu #292 – Italiaanse week

Mijn vakantie is begonnen, en hoe! Want gisteren heb ik mijn nieuwe kookboek 365 Dagen Koken afgerond en er zijn 416 pagina’s aangeleverd bij de drukker… niet normaal wat een pil en wat ben ik trots!

Pastasalade met groene asperges en broccolirijst

Samenwerking – Dol op pastasalades zijn we hier thuis, mijn mannen maak ik er ook altijd blij mee. Ideaal gerecht ook om te maken met kliekjes gekookte pasta, al was het alleen maar voor de lunch.

Francesca’s Weekmenu #282 – Italiaans eetfestijn

Deze week maak ik er een Italiaans feestje van in het weekmenu! Met onder andere pasta, pizza, tiramisu en meer klassiekers waardoor we zo van Italië houden. En een paar recepten waarvoor ik me heb laten inspireren door de Italiaanse keuken.

De lekkerste snelle pizzarecepten voor doordeweeks

Samenwerking – Er gaat niets boven zelfgemaakt pizzadeeg, dat is een feit. Maar echt, zelfs in huize Kookt hebben we niet altijd zin om zelf pizzadeeg te maken. Of, als er weer twee kleine jongens last-minute bedenken dat ze echt héél graag pizza willen eten die avond, gewoon geen tijd.

Macaroni met tomaat van Mari Maris

Niets zo troostend als een bordje macaroni, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het eigenlijk nooit maak. Tot ik een tijdje terug het nieuwe kookboek À la minute van Mari Maris doorbladerde en zo stuitte op het recept voor haar ‘macaroni en tomaat’.

Tiramisu met zabaglione en Frangelico

Tiramisu is een van mijn favoriete desserts waarvoor je me altijd wakker mag maken. De basiscombinatie van lange vingers, mascarpone, koffie en cacao maakt dit dessert al zalig.

Frisse smaakmaker: Italiaanse gremolata

Dat peterselie, citroen en knoflook goed samengaan is geen geheim. Dat de Italianen daar vervolgens een smaakmaker van hebben gemaakt die we kennen als gremolata is een logisch gevolg.
spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese – mijn versie

Ga voor de lol eens ‘spaghetti bolognese’ googelen en kijk wat voor foto’s je tegenkomt. Voornamelijk veel mooi opgemaakte bordjes met rode, goedgevulde tomatensauzen waar je direct trek van krijgt. Maar helaas, dat is geen bolognese.

Courgette lasagne met linzen en Parmezaanse kaas

Lasagne maak je traditioneel met dunne pastavellen, maar feitelijk kun je lasagne van alles maken. Zo heb ik weleens wontonvellen en tortilla wraps gebruikt, maar ook plakken knolselderij en aubergine zijn favoriet in dit huishouden.

Basilicum panna cotta met lemon curd

Oeh, ik kon niet wachten om dit recept met jullie te delen! Want soms heb je recepten die ‘gewoon’ lekker zijn en soms heb je een recept waar je ogen van gaan glinsteren nadat je de eerste hap hebt genomen.

2x Barbecue spiesjes waar de kids dol op zijn

Samenwerking – Vandaag ga ik weer lekker met jullie barbecueën! Na de barbecue recepten met aubergine en vegan barbecue recepten die ik al eerder deelde, gaan we vandaag spiesjes rijgen. En weet je wat heel fijn is? Dit zijn barbecue spiesjes waar ook de kids dol op zijn!